Eten wat de pot schaft!

Pruimenchutney

auteur:Agnes van Son
Bijgerecht
> 1 uur
warm  vegetarisch  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

En dan is het weer pruimentijd en zijn al die dingen tegelijkertijd rijp! Frans stond met een plastic tas vol met pruimen aan de deur met de mededeling: snel opeten anders gaan ze rotten! Maar ja om nou 2 kg pruimen achter elkaar naar binnen te werken is ook zo iets.. 

Pruimenchutney dus! Heerlijke zoet zure chutney die echt fantastisch is bij 'n kaasplankje maar ook bij nasi of een stoofpotje van bijv. kip of varkensvlees! Zelfs superlekker op een boterham met paté! 

Bereiding

Tip: Bij de ingrediënten staat kruidnagelpoeder. Heb je dat niet steek, dan 3 kruidnagels in een stukje ui en leg dat straks in 't pannetje tussen de pruimen. Dan kun je ze later tenminste terug vinden.. Ik gebruik ook 1 steranijs. Die heeft een specifieke smaak, daar hou je van of niet. Vind jij dat niet lekker laat 'm dan gewoon weg.

Was de pruimen goed, ontpit ze en snijd ze in stukjes.
Pers de knoflook uit en snijd het pepertje in dunne halve ringen.
Snipper de rode ui grof.
Schil en rasp de gember. 
Zo, dat staat alvast klaar ­čśë 

Verhit een beetje zonnebloemolie in een pannetje en bak de uien tot ze glazig worden. Roer de knoflook, gember en rode peper erdoor en laat alles nog 1 minuutje zachtjes fruiten. 
Doe dan de pruimen en rozijntjes erbij. Deksel op de pan en laat op laag vuur 10 minuten staan zodat de pruimen hun sap afgeven. 

Voeg dan de azijn, bruine suiker, kruidnagel, steranijs en kaneel toe. Schep om en laat op laag vuur heel zachtjes pruttelen. Meestal zet ik de pan op een warmhoudplaatje. Hoelang? Dat ligt er een beetje aan hoe groot je de pruimen hebt gesneden maar zeker 1 uur. Daarna haal je de deksel van de pan en laat je de pruimenchutney inkoken tot dat jij hem dik genoeg vindt. Bedenk dat de chutney nog wat dikker wordt als ie helemaal afgekoeld is. 

Tip: Vergeet niet om de steranijs en de kruidnagels er uit te halen...

De pruimenchutney is heerlijk bij een kaasplankje, een plakje paté, een stoofpotje met kip of varkensvlees en zelfs bij nasi. Maar is ook super lekker op een broodje kaas ­čśü Eet smakelijk!

 

Tip: Als je de chutney wat langer (maanden!) wilt bewaren kook dan bijv. een jampotje (dekseltje ook) goed uit en laat dat ondersteboven op een schone theedoek uitlekken. Vul 't potje daarna tot de rand met chutney, draai de deksel er goed op, zet ondersteboven op de theedoek om af te koelen. Bewaar daarna in de koelkast. Ik had met dit recept 2 kleine jampotjes met pruimenchutney.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingredi├źnten
  • 500 gram rijpe pruimen
  • 100 gram rozijntjes
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 kleine Spaanse peper
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 90 gram bruine suiker
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelp kaneel
  • 1 steranijs

Populair in dezelfde categorie