Preistamppot met kabeljauw
Hoewel je stamppot van allerlei groenten kunt maken is prei niet de eerste groente waar ik aan denk als ik dat wil maken. Vandaag dus wel. En ik wilde er ook eens iets anders bij serveren dan (rook) worst.
Snijd de preien in de lengte doormidden en snijd er dan 1/2 maantjes van ongeveer 1/2cm dikte van. Spoel ze goed af en laat ze uitlekken.
Snijd de knoflook heel fijn, de champignons in schijfjes en de plakjes coburgerham in stukjes van ong. 1x1 cm.
Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in ongeveer 10 minuutjes gaar in water met 't bouillonblokje. Giet af en laat de aardappels even droogstomen.
Terwijl de aardappels droogstomen bak je de prei met de ham en de knoflook een paar minuten in een koekenpan. Niet te lang anders wordt het zo'n prutje, de prei mag best nog een bite houden.
Verwarm het scheutje melk met de boter (1 minuutje in de magnetron). Schenk het bij de aardappels en stamp dit tot een grove puree. Schep dan het gebakken preimengsel op de puree, maal er lekker wat peper over en laat even staan met de deksel op de pan.
Verwarm een klontje boter in de koekenpan en bak de champignons snel op hoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Doe 3/4 van de gebakken champignons in de pan bij de prei en de puree en schep alles om. Proef... en breng eventueel op smaak met nog wat extra peper.
Kruid de kabeljauwfilet (of 'n ander lekker stukje vis) met wat peper en zout. Bak de filets snel om en om.
Schep de preistamppot op een bord en druppel er een klein beetje truffelolie over. Serveer met de gebakken kabeljauw en de rest van de gebakken champignons. Garneer met wat ringetjes bosui. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 3 dunne stelen prei
- 1kg kruimige aardappelen
- 1 runderbouillonblokje
- 1 doosje kastanje champignons
- 150 gram coburger ham (vleeswaren)
- 2 teentjes knoflook
- klontje roomboter
- scheutje melk
- vers gemalen peper
- scheutje truffelolie
- 4 moten kabeljauw