Eten wat de pot schaft!

Portugese tomatensoep

auteur:Agnes van Son
Soep
30-60 min
4 personen
warm  lactosevrij  Portugese keuken
Inleiding

Een tijdje terug kwam ik een foto tegen van 'n Portugese tomatensoep, een maaltijdsoep met een stuk brood en een in de soep gepocheerd ei erin.. Zo'n hele dikke winterse soep, beetje als onze erwtensoep! Maar ja vandaag was het 36 graden dus deze maaltijdsoep kreeg een kleine metamorfose! Portugese tomatensoep à la Hussemusse!

Tip: Voor deze soep heb ik een Portugese worst, de chouriço gebruikt. Kun je die niet aankomen neem dan een stukje Spaanse chorizo.

Madeira is in een klein flesje van 100 ml te koop in de supermarkt. Met de rest van het flesje zou je bijv. deze kipdijfilet in madeirasaus kunnen maken  

Bereiding

Schrap de wortel, pel de ui en de knoflook en snijd ze in stukken. Schenk een scheutje olijfolie in de pan en fruit de groenten even aan. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Je hoeft ze niet te schillen hoor, ze mogen zo in de pan. Laurierblaadjes erbij, een keer omroeren en leg de deksel op de pan. Zet het vuur op klein en laat 1/2 uurtje pruttelen.

Voeg dan de tomatenpuree toe, omroeren en laat nog 2 minuten staan. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Doe de helft van de bouillon in de pan en maak er, met staafmixer of blender, een mooie gladde soep van. 

Snijd de paprika in kleine stukjes en doe die met de rest van de bouillon in de soep. Warm nog 5 minuten goed door. Proef.. breng op smaak met vers gemalen peper.

Snijd de chouriço in stukjes en bak die kort in een droge koekenpan.

Serveer de soep met wat stukjes worst (en een beetje van de olie die bij het bakken is vrijgekomen) en een lepeltje madeira. Garneer tot slot met wat peterselie. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingredi├źnten
  • 500 gram rijpe trostomaten
  • 1 winterwortel
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • scheutje olijfolie
  • 1 liter bouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 rode paprika
  • vers gemalen zwarte peper
  • 4 eetlp madeira
  • 100 gram chouriço of
    chorizo aan 'n stukje
  • peterselie

Populair in dezelfde categorie