Eten wat de pot schaft!

Pittige zwarte bonen burgers met guacamole en nacho chips

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Hapje Lunch
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  vegetarisch  lactosevrij  Mexicaanse keuken
Inleiding

Deze vegetarische burgers zijn een heerlijke aanrader van Willem en Judith. Perfect als je zin hebt om iets hartigs en pittigs, maar ook vegetarisch wil eten. Als bijgerecht kun je er frietjes bij bakken of (om in de TexMex sfeer te blijven) kun je er deze zelfgemaakte nacho's bij serveren. 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Voor de burgers: Maak de jalapeno peper schoon en verwijder de steeltjes en zaden (anders worden de burgers erg pittig). Stop de jalapeno's daarna met de knoflook en ui in de keukenmachine en snij ze erg fijn.

Voeg de uitgelekte zwarte bonen, panko, komijnzaad, chipotle, chilipoeder en gerookte paprika toe. Knijp het sap van een halve limoen uit over het mengsel en gebruik de keukenmachine tot het het een goed gemengd geheel is. Proef en voeg naar smaak zout, peper of nog wat extra kruiden toe.

Verdeel het mengsel nu in 4 stevige ballen en druk deze langzaam plat om er burgers van te maken. Zorg dat de burgers stevig aangedrukt zijn, anders vallen ze uit elkaar tijdens het bakken. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur, verwarm wat olie en bak de burgers in ongeveer 5 minuten bruin aan alle kanten. Serveer de burgers op de broodjes met guacamole en nacho chips.

De guacamole: Dit is een vrij simpele, zelfgemaakte guacamole. Heb je een ander recept, of gebruik je liever guacamolekruiden uit een zakje, dan past dat ook prima in dit gerecht.

Ontpit en schil de avocado's en hak ze in blokjes. Snij de knoflook en sjalot zo fijn mogelijk. Halveer de tomaatjes, verwijder de kern en zaden en snij in kleine blokjes. Voeg daarna alles bij elkaar in een kom, knijp het sap van de limoen erover en meng alles door elkaar.

Tip: de guacamole wordt geserveerd bij de hartige burgers en kan dus prima zonder zout en peper gemaakt worden.

De nacho chips: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij ondertussen de tortilla's in 8 punten (zoals je een pizza snijdt) en spreid ze uit op een vel bakpapier, zorg dat er genoeg ruimte tussen de stukjes blijft. Sprenkel de olie en het grove zeezout over de chips en zet ze 8 - 10 minuten in de oven tot ze goudbruin worden aan de randen.

Laat de chips na het bakken 5 minuten afkoelen tot ze knapperig zijn. Hou je van extra knapperig? Zet de chips dan na het afkoelen nog een paar minuutjes in de oven zonder die aan te zetten. Hou wel goed in de gaten dat ze niet te donker worden.
Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram zwarte bonen (1 blik)
  • 1 rode ui
  • 2 grote teentjes knoflook
  • 1 - 3 jalapeno pepers (naar eigen smaak)
  • 150 gram panko (eventueel paneermeel)
  • 1/2 limoen
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 - 2 tl chipotle chili peper
  • 1 - 2 tl chili poeder
  • 1 - 2 tl gerookte paprika/pimenton
  • zout en peper naar smaak
  • 4 maisbollen/mexicaanse bollen
  • optioneel 1 tl vloeibare rook, voor wie van rokerig houdt 

Extra ingrediënten voor de guacamole:

  • 2 rijpe avocado's
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote sjalot
  • 2 kleine trostomaten
  • 1/2 limoen
  • zout en peper naar smaak

Extra ingrediënten voor de chips:

  • 6 mais-tortilla's
  • 2 eetlepels olie
  • grof zeezout

Populair in dezelfde categorie