Pasta met salie en citroen
Een tijdje terug was ik bij 'n tuincentrum en kocht ik een salieplantje. Nou heb ik dat al eerder gedaan maar die plantjes waren niet zo'n succes. In tegenstelling tot dit exemplaar dus hoogste tijd om er mee te gaan koken! Salie past o.a. goed bij kip, vis en pasta dus geen wonder dat dit kruid veel in de Italiaanse keuken gebruikt wordt.



Hak de walnoten grof en rooster ze daarna kort in een droge koekenpan. Zet de geroosterde walnoot apart.
Was de courgette en snijd in de lengte doormidden. Snij de stukken daarna in niet te dikke plakjes en zet apart.
Snijd 15 blaadjes salie in reepjes, hou de rest heel en zet nog even apart. Snipper de platte peterselie en de bieslook.
Was de citroen goed en rasp de gele schil eraf. Pers de citroen uit en zet het sap apart.
Verhit de olijfolie in de koekenpan maar let op: laat de olijfolie niet zo heet worden dat er rook af komt.. Frituur hierin 10 blaadjes salie ongeveer 1 minuut. Haal ze met een kookpincet (of vork) uit de olie en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken.
Tip: Dit is een vegetarisch gerechtje maar als je (net als manlief) er tóch graag een stukje vlees bij eet denk dan eens aan 'n kipdijfilet. Kruid die met peper en zout en bak dan nu in de olijfolie die nog in de koekenpan zit. Als de kip bruin en gaar is haal dan uit de pan en zet even apart.
Bak de plakjes courgette op hoog vuur zo'n 3 minuten in de overgebleven olijfolie. Zet het vuur laag en voeg dan de reepjes salie, bieslook, citroenrasp en de slagroom toe. Roer nog een keer om en zorg ervoor dat je de saus niet meer laat koken.
Kook de pasta beetgaar in ruim water met 'n snuf zout.
Schep de pasta met aanhangend water uit de kookpan en doe in de pan bij de courgette. Zet het vuur halfhoog en schep de pasta om met de gehakte peterselie en 3/4 van de grof geraspte Parmezaanse kaas. Proef...mss nog wat peper? Strooi de walnoten over de pasta en schenk tot slot het citroensap erover. Verdeel de pasta over 2 borden. Garneer met de rest van de Parmezaanse kaas en de gefrituurde blaadjes salie. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 200 á 250 gram pasta
- 1 (biologische) citroen, rasp en sap
- 1/3 bosje salie (ongeveer 25 blaadjes)
- 1 courgette
- 50 gram walnoten
- 100 ml slagroom of kookroom
- peper & zout
- handje platte peterselie
- wat sprietjes bieslook
- 50 gram grof geraspte Parmezaanse kaas
- 3 eetlp olijfolie