Goulashsoep
Al heel wat jaren gaan wij in onze zomervakantie naar het fantastische Oostenrijk! Genieten van de prachtige natuur, de super vriendelijke mensen en... van de goulashsoep! Mooi gebonden, goed gevuld en lekker pittig maar net niet te.
Tja en dan probeer je natuurlijk, als je weer in Nederland bent, om die soep na te maken. Nou, ik kan je vertellen dat ik heel wat pogingen gedaan had. En telkens stond er weer een pan met 'best wel lekkere maar met toch net niet die typische smaak van' Oostenrijkse goulash soep op tafel...
Tot dat we op vakantie gingen naar Lermoos! De chefkok van Hotel Edelweiss gaf mij op de laatste dag van onze vakantie zijn recept van deze heerlijke soep. :D
Ik heb geprobeerd om zijn recept letterlijk te volgen maar het was voor mij niet helemaal duidelijk wat voor tomaten en/of tomatenpuree hij gebruikt had. Ook de hoeveelheid kruiden was de eerste keer een beetje een gok omdat ze in deze Oostenrijkse keuken toch net wat andere pannen en maten gebruiken dan in mijn keuken ;)
Maar het resultaat mag er zijn! Na het snijwerk kost het je een paar uurtjes geduld voor de soep klaar is. En als je het dan nog op kunt brengen om te wachten... de tweede (en de derde) dag wordt deze soep alleen maar lekkerder!
Snij de uien klein en bak ze in een hoge soeppan in 'n scheutje olie glazig. Snij ondertussen het vlees in kleine stukjes. Bak dit samen met de kleingesneden paprika en de knoflook bij de uien aan.
Voeg paprikapoeder, kummel, marjoraan en kurkuma toe en roer goed door. Nu mag de tomatenpuree erbij. Laat dit even zachtjes mee bakken en voeg dan de tomaten uit blik toe. Roer en laat even doorwarmen.
Voeg dan azijn en de verkruimelde bouillonblokjes toe. Roer nogmaals goed door en laat rustig in ong. 30 minuten bijna gaar worden.
Doe er dan beetje voor beetje de bloem bij en laat die even garen. Voeg daarna, terwijl je blijft roeren, 1300 ml warm water toe. Laat de soep even doorkoken en zet hem dan op klein (sudderplaatje is een goed idee).
Ondertussen schil je de aardappels, was ze en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Doe ze samen met het laurierblaadje in de soep en laat alles met de deksel op de pan in ong. 1 1/2 uur rustig gaar worden.
Bepaal daarna zelf hoeveel water je nog wilt toevoegen om de soep de juiste dikte te geven. Proef... en breng de soep op smaak met wat peper&zout. Heerlijk met een sneetje stevig brood of kaiserbroodje zoals ze dat in Oostenrijk serveren of met wat stukjes stokbrood zoals wij dat in Nederland vaak doen. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram mooi soepvlees
- 2 rode (punt)paprika
- 250 gram uien
- 250 gram aardappelen
- 2 flinke teentjes knoflook
- klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- blik gepelde tomaten (400 gram)
- 2 eetlepels azijn
- 1 laurierblaadje
- 1,5 theelp kummelzaadjes
- 1 theelp marjoraan
- 1 theelp kurkuma
- 1/2 eetlp paprikapoeder pittig
- ruim 1/2 eetlp paprikapoeder
- 2 bouillonblokjes voor 1 lt (van Maggi - extra krachtige runderbouillon)
- 60 gram bloem
- 1 1/2 liter warm water
- klein beetje olie
- (cayenne)peper en zout