Eten wat de pot schaft!

Ovenschotel a la Hussemusse

Hoofdgerecht
30-60 min
2 personen
lekker gezond!  warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Mijn opdracht was: Maak iets lekkers met wat er nog in de koelkast staat! Als ik een aantal dagen achter elkaar verschillende gerechtjes heb gekookt dan blijven er vaak wat dingen over. Een beetje gehakt, een half stronkje broccoli, een paar aardappeltjes.. je kent dat vast wel. Weggooien is een no go, zeker in deze dure tijden! Ik schrik elke keer weer van die kassabon 🙈🙈

Nu kun je natuurlijk altijd soep maken van restjes maar deze keer werd het een ovenschotel á la aardappel anders. Maar dan wel á la Hussemusse!

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Warm de oven voor op 200 graden.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter en leg de aardappelschijfjes op de bodem. Bestrooi met een beetje zout en paprikapoeder en zet de schaal voor ongeveer 15 minuutjes in de oven terwijl je de rest gaat maken.

Snijd de prei in ringen en de broccoli in kleine roosjes. Spoel dan prei, broccoli en de diepvries erwtjes af met koud water en laat de groenten goed uitlekken. 

Snipper de ui en bak die even aan in een koekenpan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul tot bijna gaar. Kruid af met wat peper en zout. Haal de pan van het vuur.

Pel de gekookte eieren en snijd die in stukjes. Pers of rasp de teentjes knoflook.

Smelt in een steelpannetje de boter (maar laat die niet bruin worden!) en laat de knoflook hierin kort smoren. Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem 2 minuutjes op laag vuur garen terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de melk erdoor en dan de slagroom. Tip: heb je geen slagroom neem dan alleen melk. Of omgekeerd😉

Roer tot slot de helft van de mosterd door de saus, proef.. en bepaal of je de rest vd mosterd ook wilt gebruiken. Wij vonden het juist lekker maar bepaal dat zelf. Net als mss nog die extra draai peper?

Haal de ovenschaal uit de oven en schep het gehaktmengsel op de aardappels. Meng de uitgelekte groenten door elkaar en schep die op het gehakt. Verdeel de stukjes ei op de groenten. Schenk de saus over de schotel en bestrooi die tot slot met de geraspte kaas. 

Zet de schotel nog ongeveer 20 minuutjes in het midden van de oven op 200 graden. 

Garneer (voor wat gezelligheid) met ringetjes bosui en voor de liefhebbers met nog wat extra Groninger mosterd. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 250 gram voorgekookte krieltjes of aardappelschijfjes 
  • 1 kleine ui of sjalotje 
  • 150 gram gehakt
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 tn knoflook
  • 150 gram diepvries doperwtjes 
  • 150 gram preiringetjes
  • 100 gram kleine broccoliroosjes 
  • 30 gram boter
  • 2 eetlp bloem
  • 75 ml slag- of kookroom 
  • 75 ml melk
  • 1 flinke eetlp Marne Groninger mosterd 
  • peper en zout
  • handje geraspte kaas

Populair in dezelfde categorie