Eten wat de pot schaft!

Ouderwetse kippensoep

auteur:Agnes van Son
Soep
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Ouderwetse kippensoep zoals mijn moeder die vroeger maakte :D (met nog een paar toevoegingen van mezelf..) Een grote pan soep, want ik vind dat, als je dan toch een gerecht maakt dat wat langer duurt, je er met dezelfde moeite een portie bijmaakt voor in de vriezer. Of voor je moeder ;)

Bereiding

Spoel de kippenpoten even af met warm water. Doe ze dan in een grote soeppan en vul die met 3 1/2 liter warm water. Zorg dat de kip royaal onder water staat en zet de pan op het vuur.

Snijd de ui grof. Was de prei en snij die in ringen (of stukken). Schrap of was de winterpeen en snijd die in stukjes. Doe dit samen met de laurierblaadjes en de gedroogde peterselie in de pan. Als je verse peterselie gebruikt doe die er dan pas bij als de soep bijna klaar is. Kneus (of maal) de peperkorrels voordat je ze in de pan doet. Roer even door. Er hoeft nu nog geen zout bij, dat komt straks pas. Tot zover het recept van mijn moeder.

Ik doe er nu mijn eigen  smaakmakers bij: snijd de teentjes knoflook in 4en. Schil de gember en snijd die in plakken. Doe ze samen met de tijm en de foeli in de pan. En dan is het wachten..lang wachten want de bouillon moet heel rustig pruttelen..wel 2 à 3 uur. Ik zet de pan altijd op een warmhoudplaatje. De bouillon is klaar als de kip helemaal uit elkaar valt.

Tip: Tot zover kun je de soep ook in de slow cooker maken. Ik zet die dan 3 1/2 uur op low.

Haal de kip uit de soep en laat deze een paar minuutjes afkoelen. In tussentijd giet je de bouillon door een zeef en vang je die weer op in een andere soeppan. De groenten en de kruiden gooi ik weg, ze hebben hun smaak immers afgegeven aan de bouillon.

Haal het vel van de kip en trek met 2 vorken het vlees van de botten. Dan krijg je mooie dunne reepjes kippenvlees die weer terug in de bouillon kunnen.

Zet de pan weer terug op het vuur (of doe alles terug in de slow cooker en zet die dan nog 30 minuten op high) en voeg 2 kippenbouillonblokjes, de vermicelli en fijne soepgroenten toe. Laat nog een minuut of 10 pruttelen. Proef... breng de soep op smaak met beetje sambal, ketjap en/of peper, de selderij en citroensap.. Wat je zelf lekker vindt. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingredi├źnten

Voor de soep van mijn moeder:

  • 3 1/2 liter water
  • 4 kippenpoten (of een flinke soepkip)
  • 1 flinke ui
  • 2 dunne preien (of 1 dikke)
  • 4 winterpenen
  • 1 eetlp zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • handje verse peterselie of selderij (of 1 eetlp gedroogde)

Wat ik er zelf nog bij doe:

  • 1 stukje foeli
  • 4 takjes tijm (of 2 eetlp gedroogde)
  • 3 teentjes knoflook
  • ong. 5 cm verse gember

Om de soep af te maken:

  • 300 gram fijn gesneden soepgroenten
  • selderij
  • vermicelli
  • kipbouillonblokjes
  • peper & zout
  • 2 eetlp citroensap

Populair in dezelfde categorie