Eten wat de pot schaft!

Ouderwetse erwtensoep

Soep
< 30 min (wachttijd: 2.30 u)
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Ik weet nog hoe lekker het vroeger thuis rook als mijn moeder erwtensoep maakte :) . Dit is haar recept, zoals zij de erwtensoep altijd kookte. Met slechts een verschil.. zij deed platte ribben in de soep en ik niet. Die vind ik namelijk te vet en zo'n gedoe..Zelf gebruik ik liever nasivlees, super makkelijk (zijn al kleine stukjes!).

Zorg wel voor een grote hoge pan want als je toch 3 uur bezig bent dan kun je net zo goed wat extra maken voor in de vriezer :D

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Zet alvast een grote hoge pan met kokend water op het vuur. Was de spliterwten, doe ze in het water en breng dat opnieuw aan de kook. Schep af en toe het schuim af.

Snijd ondertussen de preien in de lengte door en snijd ze dan in dunne 1/2 ringen. Was en voeg ze toe aan de soep. Snijd de knolselderij eerst in dikke plakken en schil hem daarna. Snijd in kleine blokjes (of doe dit met de keukenmachine!). Doe het zelfde met de wortels en doe ze beide in de pan. Goed roeren en af en toe afschuimen.

Laat de soep een uurtje zachtjes pruttelen.  Verkruimel dan de bouillonblokjes en voeg ze samen met het vlees toe. Laat de soep nu nog zo'n 2 uur op het kleinste pitje staan pruttelen.

Advies van ons mam: Zet een sudderplaatje onder je pan en vergeet niet om af en toe te roeren anders koekt je soep aan! En das sonduh!

Snijd de rookworsten in schijfjes . Ik neem altijd die van de Hema! Zijn lactosevrij èn volgens ons de lekkerste!
Voeg ze 20 minuten voor het opdienen toe aan de soep. Breng op smaak met vers gemalen peper en wat zout. Vind je de soep nu al te dik, voeg dan gerust nog wat kokend water toe. Want deze soep zal de 2e (en de 3e) dag nog wat dikker worden. Eet smakelijk!

Tip: Serveer met lekker met donker roggebrood, een likje mosterd en een plakje katenspek :D

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • ong. 3 1/2 liter kokend water
  • 2 zakken spliterwten van 500 gram
  • 6 bouillonblokken (voor 3 liter bouillon)
  • 500 gram nasivlees (of toch platte ribben ;) )
  • 2 dunne preien
  • 1 kleine knolselderij
  • 4 of 5 (niet te grote) winterwortels
  • flink wat (versgemalen zwarte) peper
  • 2 rookworsten Hema

Populair in dezelfde categorie