Eten wat de pot schaft!

Oublie met citroen yoghurtijs

Nagerecht Bij de koffie
30-60 min (wachttijd: 1.00 u)
6 personen
 koud  vegetarisch  Franse keuken
Inleiding

Ik liet me uitdagen en zou koekjes bakken. Maar dan geen "gewoon" koekje, nee ik ging oublies maken. Omdat manlief het daar steeds overhad. Achteraf begreep ik pas dat hij eigenlijk wafels bedoelde maar goed toen was ik al aan de slag.

Oublies zijn hele dunne koekjes die snel breken. Maar als ze nèt gaar zijn kun je ze nog rollen of er een bakje van vouwen. Om een bolletje ijs in te doen bijvoorbeeld!😃

Bereiding
Kookstand Uit

Begin met het maken van het ijs. Doe hiervoor de yoghurt en de lemoncurd in een mengkom en mix kort door elkaar. Schenk het mengsel in de diepvriesbak en laat minimaal 5 uur bevriezen in de diepvries. 

Doe de gezeefde bloem, poedersuiker, eiwit en een snufje zout in een mengkom. Smelt de boter en schenk die in de kom bij de rest van de ingrediënten. Meng alles goed met een garde. Dek de kom af en laat 1/2 uur op 't aanrecht rusten. 

Warm de oven voor op 200 graden boven/onderwarmte. 

Tip: Ik las ergens dat je voor zo'n dunne koekjes ipv bakpapier het best 'n herbruikbaar bakvel kunt gebruiken omdat het dan makkelijker zou zijn om de warme breekbare koekjes ervan af te halen. Ik heb het allebei geprobeerd maar merkte eerlijk gezegd weinig verschil. Dus neem vooral wat je hebt.

Leg een bakvel op je bakplaat en maak met het beslag 2 dunne rondjes van ongeveer 10 cm doorsnee. Ik vond het fijn om maar 2 koeken/bakjes per keer te bakken omdat je heel snel moet werken als de baktijd om is. Begin dus met 2 koeken, ook omdat je dan weet hoe jouw oven de oublies bakt.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de oublies in ongeveer 7 minuten, licht geel met 'n klein bruin randje. Tip: Blijf erbij! Hier waren de eerste 2 verbrandt omdat ik even iets in een kast ging pakken... 

Neem de bakplaat uit de oven en haal de koekjes voorzichtig los met een (palet)mes. De koekjes zijn nu nog zacht (en pas op: heet!) Je kunt er een rolletje van maken door ze om een stokje (of bijv. 't handvat van de garde?) te rollen. Ze worden dan heel snel hard.

 Wil je de oublie gebruiken om er een ijsbakje van te maken laat ze dan in of om een breed glas zakken en duw voorzichtig een beetje aan. Of leg ze op de onderkant van een cupcakevorm of een schaaltje. Laat ongeveer 1 minuut afkoelen, haal de oublie ervan af en laat op een rooster verder uitharden.

Bak zo de rest van het beslag op. Hoeveel oublies? Dat ligt er aan hoe dun jij t beslag uitstrijkt en hoe groot je de oublies maakt maar ik had 10 stuks. 

Laat de oublies helemaal afkoelen. Bewaar ze max 3 dagen, verpakt in n zipplockzakje. Serveer de oublies met een bolletje citroen yoghurtijs met daarop citroenrasp en n blaadjes munt.  Bestrooi ze eventueel nog met wat extra poedersuiker. Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 ml volle yoghurt of Griekse yoghurt
  • 300 gram lemoncurd
  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram poedersuiker 
  • 40 gram eiwit
  • mespuntje zout

Voor garnering:

  • rasp van 'n citroen
  • blaadjes munt

Populair in dezelfde categorie