Eten wat de pot schaft!

Opgerolde cake

Bij de koffie
< 30 min (wachttijd: 1.30 u)
8 personen
 koud  vegetarisch
Inleiding

Jullie kennen de cakerol vast wel: het is zo'n dun biscuitgebak met een laagje jam, 'n laagje slagroom en dan opgerold. Ik zag pas nog zo'n cakerol in de supermarkt liggen maar heel eerlijk.. ik ben geen liefhebber, vind ze al heel snel droog. Hoogste tijd dus om een lekkere versie te maken die door het hele Hussemusse Taarttestteam werd goed gekeurd!

Bereiding
Kookstand Uit

Klop de eieren samen met de suiker, limoensap en 't zout in 8 minuten tot een luchtig, beetje schuimig mengsel.

Zeef dan de bloem in 4 delen boven het mengsel en spatel elk deel voorzichtig door voordat je het volgende deel toevoegt. Gebruik hiervoor een spatel, zeker géén garde omdat je daarmee alle lucht die nu in je beslag zit er weer uit haalt.

Warm de oven voor op 200 graden. 

Leg bakpapier op de bakplaat en vet het papier een beetje in. Giet het beslag op het bakpapier en strijk glad. Bak de cake in het midden van de oven op 200 graden in 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar. Blijf erbij en onthoud dat elke oven anders is. Mijn cake was na 10 minuten precies goed.

Leg een schone, vochtige theedoek klaar op je werkblad. Haal de cake uit de oven als die gaar is en draai de bakplaat om op de theedoek. Haal voorzichtig het bakpapier van de cake. 

Rol met behulp van de vochtige theedoek de cake voorzichtig op. Doe dit rustig dan scheurt de cake niet. Leg de cakerol met handdoek erom 15 minuten in de koelkast om af te koelen. 

Klop in tussentijd de koude slagroom met 1 zakje vanillesuiker en 1 zakje klop fix stijf. 

Leg 2 stukken huishoudfolie half op elkaar (dan heb je een groot stuk folie) op je werkblad. Leg hierop de cake en rol deze weer uit. De theedoek heb je niet meer nodig, mag in de was😉 

Bestrijk de cake met 250 gram abrikozenjam. Daarop komt een laag slagroom. Tip: Hou eventueel een beetje slagroom apart om straks de cakerol mee te garneren.

Rol nu met behulp van de huishoudfolie de cake strak op en leg met folie erom 1 uur in de koelkast om op te stijven. 

Haal kort voor gebruik de cakerol uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie. 

Klop de rest van de jam los met 2 eetlp water en smeer hiermee de cakerol in. Bestrooi de cakerol met de geraspte kokos. Snij de cakerol in plakken. Garneer de plakken cake met een extra toefje slagroom en als je dat wil nog met 'n plakje mango, perzik of 'n chocolaatje.

Tip: varieer eens met een andere jam en plakje fruit. Of laat de jam en kokos aan de buitenkant weg en bestrooi met poedersuiker. Of drizzel wat gesmolten chocola of caramelsaus over de cakerol. Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • 10 ml limoensap
  • 1/4 theelp zout
  • 95 gram bloem
  • 250 ml slagroom (koud!)
  • 1 zakje vanillesuiker 
  • 1 zakje klop fix
  • 300 gram (suikervrije) abrikozenjam 
  • 20 gram geraspte kokos

Populair in dezelfde categorie