Eten wat de pot schaft!

Mosterd prei soep

auteur:Agnes van Son
Soep
< 30 min
4 personen
warm  vegetarisch  Nederlandse keuken
Inleiding

Mosterdsoep is altijd al een van mijn favoriete soepjes geweest als we gaan uiteten. Soms was ie overheerlijk maar soms viel dat wel eens tegen. Tijd dus om zelf wat te gaan knutselen in de keuken!

Voor deze soep neem ik altijd de Limburgse mosterd van Marne. Dat is een milde grove mosterd die volgens mij precies past in deze soep! Het resultaat: een heerlijk romige mosterd-preisoep met kleine stukjes beenham! 

Bereiding

Was de prei en snij die (zowel het wit als het groen) in kleine stukjes. Smelt de boter in een pan, voeg de prei toe en laat die een paar minuten zachtjes bakken maar niet bruin worden.

Doe dan de bloem erbij, even door roeren en ongeveer 2 minuten laten garen. Voeg nu beetje voor beetje de melk en het water toe. Wel goed blijven roeren zodat je geen klontjes krijgt.

Verkruimel het bouillonblokje erover, tijm en een snufje nootmuskaat erbij, nog 1 keer door roeren. Leg het laurierblaadje op de soep en laat zo'n 15 minuutjes zachtjes pruttelen.

Haal het laurierblaadje uit de soep en maak de soep mooi glad met de staafmixer.

Snijd de lente ui in dunne ringetjes en roer die (een paar apart houden) samen met de hamblokjes en de mosterd door de soep. Proef.. breng op smaak met wat versgemalen peper. Garneer met ringetjes lente ui en wat ham. Eet smakelijk!

Tip: Als je een andere soort mosterd neemt voeg dan steeds een kleine hoeveelheid toe en proef.. door een scherpe mosterd te gebruiken kan je soep al snel wat zurig worden. Toch net teveel gebruikt? klein schepje suiker erbij helpt ;)

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingredi├źnten
  • 1 prei
  • 3 lente uitjes
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml kookroom
  • 200 ml (soja)melk
  • 600 ml water
  • 1 (groente) bouillonblokje
  • 2 à 3 eetlp milde grove mosterd
  • 100 gram (been) hamblokjes
    (weglaten voor vegetarisch)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelp gedroogde tijm
  • mespuntje nootmuskaat
  • vers gemalen peper

Populair in dezelfde categorie