Mongolian chicken
Mongolian chicken is een van oorsprong Aziatisch gerechtje waar Chinese restaurants in Amerika hun eigen ding van gemaakt hebben. Die hebben er een Amerikaans/Aziatisch kippetje van gemaakt en dat daar heel populair is! En dat snap ik want 't is echt super lekker! Ik had verschillende recepten maar deze sprong er voor ons wel uit. 😀
Meng alle ingrediënten voor het sausje in een kommetje. Roer goed door elkaar en zet even apart.
Snijd de teentjes knoflook fijn, de ui grof en de bosui in stukjes van ongeveer 2 cm.
Schil en rasp en rasp de gember.
Snijd de kipdijfilet in mooie dunne plakjes. Dat gaat 't makkelijkst als de kipdijfilet heel even in de vriezer heeft gelegen. En met een scherp mes natuurlijk 😉 Bestrooi de stukjes kip met de witte peper. Ik gebruik geen extra zout, de sojasaus in t sausje vind ik al zout genoeg.
Klop het eiwit los met de sesamolie en roer dit door de kip.
Strooi de maïzena over de kip en hussel zodat de stukjes goed bedekt zijn. Schenk er dan 1 eetlepel zonnebloemolie over en meng nog een keer goed door elkaar.
Verhit de rest van de zonnebloemolie in een wok. Bak 1/3 van de kipstukjes tot ze lichtbruin zien. Schep ze uit de pan en laat ze op n stukje keukenpapier uitlekken. Doe hetzelfde met de rest van de kip.
Verwijder de meeste olie uit de wok. Laat ongeveer 1 eetlepel olie achter in de wok en fruit daarin de geraspte gember en de knoflook. Voeg de uien en de dikke witte stukjes bosui toe. De dunne donkergroene stukjes hou je nog even apart.
Roerbak de ui en bosui ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Doe de stukjes kip terug in de pan en laat alles nog 5 minuten meebakken. Schenk het sausje en de rest van de bosui erbij, schep om en warm nog een paar minuten door. Als de saus een beetje aan de kip plakt is de Mongolian chicken klaar. Serveer met witte rijst en bijv. gekookte broccoli en wat kroepoek. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram kipdijfilet
- 1 theelp witte peper
- 1 theelp sesamolie
- 1 eiwit
- 3 eetlp maïzena
- 1 eetlp zonnebloemolie
- 1/2 dl zonnebloemolie om in te wokken
- 3 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 3 bosuitjes
- 1 grote ui
Ingrediënten voor het sausje:
- 1 eetlp azijn
- 2 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
- 1 1/2 eetlp hoisinsaus
- 1 eetlp sojasaus
- 1 eetlp bruine suiker
- 1 flinke theelp sambal oelek