Eten wat de pot schaft!

Meatloaf met tomatensaus en kikkererwten

Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
 warm  lactosevrij
Inleiding

Gehaktbrood met verse tomatensaus, voor Jamie Oliver is dat de definitie van comfortfood. Ik ben het helemaal met hem eens. Comfortfood, met een hoofdletter C! Ik heb ooit zijn recept als basis genomen maar wie mij een beetje kent weet dat ik het niet kan laten om er een eigen draai aan te geven ;)

Het resultaat is een heerlijk, goed gekruid gehaktbrood met een tomatensaus en als extra groente: kikkererwten! En dan warme donkere volkorenbroodjes erbij waarmee je in de saus mag soppen, hmmm! Voor 4 tot 6 personen

Bereiding

Snipper de uien heel fijn en bak ze met de knoflook een paar minuten zachtjes in wat olijfolie in een koekenpan. Ze hoeven niet bruin te worden, alleen maar wat zacht en dus wat milder van smaak. Zet weg en laat de uien afkoelen.

Verkruimel de crackers in kleine stukjes. Voeg de crackers samen met de komijn, ketoembar, oregano, peper & zout, eieren, afgekoelde uisnippers en de mosterd toe aan het gehakt. Kneed alles goed door elkaar.

Warm de oven voor op 250 graden.

Maak een langwerpig broodje van het gehaktmengsel, leg het in een royale ovenschotel en smeer er wat olijfolie over. Tot zover kun je het gehakt voorbereiden. Zet het, totdat je verder wil gaan, afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.

Om af te bakken zet je de ovenschaal met het gehakt in de voorverwarmde oven. Zet de oven terug naar 200 graden en bak het gehaktbrood 30 minuten.

Ingrediënten voor de saus:

  • 2 blikken tomaten in stukjes (à 400 gram)
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 2 theelp gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlp balsamico azijn
  • 2 eetlp worchestershiresaus
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Snipper de ui grof, snij de Spaanse peper (zonder zaad) heel fijn en de knoflook in dunne schijfjes. Bak de ui zachtjes in wat olijfolie. Voeg knoflook, Spaanse peper, gerookt paprikapoeder en wat peper & zout toe. Laat een paar minuten sudderen.

Voeg de tomatenstukjes en kikkererwten toe en warm het geheel even door. Schenk de worchestershire saus en balsamico azijn erbij. Roer goed door en proef. Voeg eventueel nog wat peper&zout toe.

Doe de gedroogde rozemarijn in een klein schaaltje. Haal de ovenschaal uit de oven en schep het vocht/vet dat langs het gehaktbrood ligt bij de rozemarijn. Laat dit 2 minuten marineren en roer dan 'n keer door.

Schep ondertussen de tomatensaus rondom het gehaktbrood in de ovenschaal. Leg de plakjes ontbijtspek op de saus. Bestrijk het spek en het gehaktbrood met de rozemarijnnaaldjes en de olie.

Zet de ovenschotel nog 15 minuten terug in de oven op 200 graden. Lekker met versgebakken bruin brood en een groene salade. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 600 gram rundergehakt
  • 2 kleine eieren
  • 2 heel fijngesnipperde uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 1/2 theelp komijn
  • 2 theelp gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 eetlp gedr.oregano
  • 1 dessertlp dijonmosterd
  • 8 creamcrackers (of wat paneermeel)
  • 1 1/2 ons gerookt ontbijtspek
  • 3 theelp gedr. rozemarijnnaaldjes
  • scheutje olijfolie

 

Populair in dezelfde categorie