Eten wat de pot schaft!

Mayonaise en andere sausjes

auteur:Agnes van Son
Bijgerecht
< 30 min
koud  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Alweer zo'n recept uit onze Montignac tijd.. zelfgemaakte mayonaise zonder suiker! Want ja, tis echt waar, zelfs in mayonaise zit suiker! Kijk maar eens op het etiket...
Ik maak nog regelmatig een pot, lekker makkelijk als basis voor diverse sausjes. Maar dan wel op de snelle manier, dus met een staafmixer!

Bereiding

Zorg dat de pot zo breed is dat je staafmixer er precies in past. Niet breder, dat werkt niet. En, heel belangrijk, zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn! Als het ei nog te koud is leg het dan een paar minuutjes in lauwwarm water.

Breek het ei in de pot. Voeg nu het citroensap, peper en zout, mosterd en de olie toe. Zet de staafmixer op de bodem van de pot en mix een paar seconden. Haal nu de staafmixer langzaam omhoog en blijf even mixen totdat de olie helemaal opgenomen is. En klaar is je mayonaise!

Hou je van een beetje zure mayo, gebruik dan wat meer citroensap of azijn..of allebei! Vind je hem te dun, gebruik dan wat meer olie. Hoe meer olie, hoe dikker je mayonaise wordt. Is ie juist te dik geworden naar je zin? Klein beetje water erbij helpt.

Wil je graag een truffelmayonaise maken? Meng dan een paar druppeltjes truffelolie door de mayonaise. Hoeveel precies ligt aan de sterkte van de truffelolie dus niet teveel.

Je kunt deze mayonaise ook prima gebruiken als basis voor allerlei sausjes. (knoflooksaus etc. ) Ik meng dan de mayo met wat yoghurt en kruiden, zoals:

  • mosterd
  • knoflook en tijm
  • rozemarijn en vers gemalen peper
  • bieslook en beetje extra citroensap
  • fijngesnipperde rode ui en peterselie

In de koelkast blijft de mayonaise 1 1/2 à 2 weken goed.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 kakelvers ei
  • 1 eetlp citroensap of (appel)azijn
  • 2 1/2 à 3 dl (zonnebloem)olie
  • peper & zout
  • 1 theelp mosterd

Populair in dezelfde categorie