Eten wat de pot schaft!

Lasagne

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Lunch
30-60 min (wachttijd: 0.10 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Italiaanse keuken
Inleiding

Mijn telefoon gaat over: 'Mam, kan ik vanavond met jullie een hapje mee eten?' Ja, natuurlijk kan dat, gezellig! Wat zal ik maken? 

Dat laatste was eigenlijk een stomme vraag want ik wist allang wat ze ging zeggen: lasagne! Met gehakt en veel verse groenten die lekker geprutteld hebben in een tomaten saus. En met een bechamelsaus en kaas! Volgens Jenny de lekkerste lasagne die ze ooit gegeten heeft..šŸ˜Š Dus lasagne it is!

Tip: ik maak de lasagne speciaal voor haar lactose vrij maar als je daar geen rekening mee hoeft te houden neem dan vooral gewone melk, échte boter en échte kaas!

Bereiding

Haal het gehakt alvast uit de koelkast zodat die een beetje op temperatuur kan komen en begin met het snijwerk.

Snipper de ui en de knoflook. Snijd de bleekselderij in halve maantjes van ongeveer 1/2 cm dik. Snijd de courgette in plakjes van 1/2 cm dik en snijd die weer in 4en. Snijd de paprika in reepjes en de wortel in kleine blokjes. 

Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan of hapjespan. Fruit hierin de gesnipperde ui met de knoflook en de blokjes wortel. Doe het gehakt erbij en bak dit rul. Dan mogen de stukjes courgette en de paprika bij het gehakt. Schep goed om en laat alles een paar minuutjes bakken. 

Schep het gehaktmengsel een beetje aan de kant, doe de tomatenpuree in de pan en laat dit 2 minuten zachtjes bakken voordat je het door 't gehakt roert. Schenk dan het water en de gezeefde tomaten in de pan. Verkruimel het bouillonblokje en maal wat peper over de saus. Roer goed door en laat je saus op laag vuur een klein half uurtje zachtjes pruttelen. Haal van het vuur, roer de oregano door de saus en proef... breng eventueel op smaak met  peper en zout.

Warm de oven voor op 200 graden.

Maak nu de bechamelsaus. Hiervoor smelt je de boter (niet bruin laten worden) in een klein pannetje. Roer de bloem door de boter. Laat dit op laag vuur even garen terwijl je zachtjes blijft roeren. Schenk beetje voor beetje de melk in het pannetje maar blijf roeren tot de bechamelsaus kookt en gaat indikken. Laat 2 minuten zachtjes pruttelen. Zet van het vuur en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Vet de ovenschaal in met een scheutje olijfolie en schep een dun laagje gehaktsaus op de bodem van je schaal. Maak de lasagnevellen vochtig onder de kraan en leg ze op het laagje saus. Schep een laagje van de gehaktsaus op de lasagnevellen. Schep bechamelsaus op de gehaktsaus en strooi daar wat geraspte kaas over. Hierop komen weer *lasagnevellen, gehaktsaus, bechamelsaus en kaas*. Herhaal deze * lagen tot alles op is.

Zet de lasagne in het midden van de oven en bak ongeveer 30 minuten op 200 graden. Haal de schaal uit de oven en wacht 10 minuutjes voordat je de lasagne aansnijdt. Lekker met een frisse salade.

Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediƫnten

Ingrediënten voor de gehaktsaus:

  • 500 gram half om half gehakt
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 flinke rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 eetlp gedroogde oregano
  • 250 ml water
  • 1 bouillonblokjes
  • vers gemalen peper en zout 

Ingrediënten voor de bechamelsaus: 

  • 50 gram bloem
  • 50 gram lactose vrije boter
  • 600 ml lactose vrije melk
  • vers gemalen peper en zout
  • snufje nootmuskaat 

extra ingrediënten: 

  • 1 pak gedroogde lasagne vellen
  • 1 zakje geraspte lactose vrije kaas
  • scheutje olijfolie

Populair in dezelfde categorie