Eten wat de pot schaft!

Kipsaté taart

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Lunch
< 30 min (wachttijd: 0.30 u)
5 personen
warm  lactosevrij
Inleiding

Ik vind zo'n hartige taart altijd zo leuk om te maken. Ik maak hem trouwens elke keer weer anders, zijn variaties genoeg te bedenken toch? Meestal gebruik hiervoor zo'n pakje hartige taartdeeg van Koopmans uit de diepvries. Die is lactosevrij en hier in 't dorp verkrijgbaar.  In de grotere supermarkten kun je ook vers kant en klaar deeg van Tante Fanny kopen. Het deeg zelf maken kan natuurlijk ook!

Bereiding

Kook de rijst (met 'n snuf zout in 't water) volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.

Dan begin je aan het snijwerk: van de kipdijfilet maak je kleine blokjes. De champignons mogen in vieren, de paprika in stukjes, de bosuitjes in ringen en de wortel in niet te dikke plakjes. De uien worden gesnipperd en de rode peper snijd je, net als de knoflook, heel fijn. Zo, dat staat alvast klaar 

Bestrooi de stukjes kip met peper & zout. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit hierin de uien, de rode peper en de knoflook. Niet te lang hoor, paar minuutjes is genoeg. Doe de kip en de champignons erbij en bak tot die mooi bruin zien. Schenk de kokosmelk met de ketjap bij het kip/uienmengsel en verwarm. Roer er dan de pindakaas, de djahé en de djintan door. Proef... wil je het wat pittiger hebben dan wat sambal erbij. Mag 't wat zoeter, 'n lepeltje suiker. Laat de saté rustig wat pruttelen en inkoken tot een redelijk dikke saus. 

Warm de oven voor op 180 graden.

Laat het hartige taart deeg een minuut of 5 ontdooien. Vet ondertussen de springvorm in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de springvorm met 5 plakjes van het deeg. Prik dan met een vork wat gaatjes in de bodem. Verdeel de gekookte rijst over het deeg. Daarover komt een laagje taugé en dan de stukjes paprika, wortel en bosui. (die hoef je niet van tevoren te bakken, garen wel in de oven) Druk de vulling een beetje aan en schep tot slot de kipsaté in de vorm. 

Leg 4 plakjes deeg met de randen net op elkaar zodat je 1 vierkant krijgt dat net wat groter is dan je springvorm. Snijd hier in het midden een klein rondje uit zodat de stoom kan ontsnappen tijdens 't bakken. Leg het deeg als een soort deksel op de springvorm. Snijd de randen eraf zodat het precies past en druk de randen een klein beetje aan. Uit het overgebleven deeg heb ik met vormpjes figuurtjes gedrukt en die als versiering op de taart gelegd, gewoon voor de gein.

Klop tot slot het eitje los en besmeer hiermee de bovenkant van de taart. Zet de taart daarna zo'n 30 minuten in het midden van de oven. Kijk na 20 minuten of het niet te hard gaat en de bovenkant van de taart te bruin/zwart wordt.. Leg er in dat geval een stuk aluminiumfolie over. Serveer met wat rucolasalade. Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram kipdijfilet
  • peper & zout
  • 3 flinke eetlp pindakaas
  • 150 ml kokosmelk
  • scheutje ketjap manis
  • 1 rode peper of
    sambal naar smaak
  • 1 theelp djahé
  • 1 theelp djintan (komijn)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram taugé
  • 100 gram champignons
  • 1 paprika
  • 3 bosuitjes
  • 1/2 winterwortel of
    wat bospeentjes
  • pakje hartige taartdeeg (diepvries)
  • 1 ei

Populair in dezelfde categorie