Eten wat de pot schaft!

Kipgehaktballetjes met kokos-uiensaus

Hoofdgerecht Hapje
< 30 min (wachttijd: 1.00 u)
3 personen
 warm  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

Wij eten hier thuis regelmatig kip maar eigenlijk maar zelden kipgehakt. Het was dus hoogste tijd om weer eens een receptje te knutselen met kipgehaktballetjes! Lekker bij de warme maaltijd maar zeker ook als hapje bij de borrel!

Bereiding

Meng het gehakt met 2 flinke eetlepels heel dun gesneden ringetjes bosui, 't ei, peper, sesamzaadjes, sojasaus en panko. Kneed het gehakt goed door en draai er 18 balletjes van. Zet de kipgehaktballetjes 1/2 uur in de koelkast zodat ze tijdens het bakken niet zo snel kapot gaan.

In de tussentijd maak je alvast de saus.
Hiervoor snijd je de uien in 1/2 ringen en die je zachtjes bruin bakt in 'n scheutje olie. 

Schil en snijd de sjalotjes, de gember en de knoflook zo fijn mogelijk. Ik gebruik hiervoor meestal 't hakmolentje dat bij mijn staafmixer hoort. Dat hakt alles heel fijn. Heb je niet zo'n ding dan kun je het natuurlijk ook raspen of heel fijn snijden met een scherp mes. 
Doe dit samen met de sambal, gedr.koriander en citroengras bij de gebakken 1/2uien. Schep om en laat alles nog 1 minuutje bakken.

Voeg suiker, limoensap, water, kokosmelk en 't bouillonblokje toe en laat de saus op laag vuur zachtjes een beetje inkoken.

Bak de gehaktballetjes in een koekepan in 'n scheutje olie bruin en leg ze in de saus om te garen.
Kijk even of je de saus dik genoeg vindt anders kun je die nog wat binden met een lepeltje maïzena. 
Bestrooi met 't restant van de ringetjes bosui en gebakken uitjes. Lekker met witte rijst en roerbak suggersnaps(of peultjes) en taugé. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 300 gram kipgehakt
  • 1 stengel bosui
  • 1 ei
  • 1 eetlp sesamzaadjes
  • 1 theelp sojasaus
  • vers gemalen peper
  • panko of paneermeel

Ingrediënten voor de saus:

  • 2 uien
  • 3 cm verse gember
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelp sambal oelek
  • 1 eetlp gedr. koriander
  • 1 theelp gedr.citroengras
    of citroenrasp
  • 1 eetlp suiker
  • 1 eetlp citroen- of limoensap
  • 250 ml water
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 kipbouillonblokje
  • scheutje zonnebloemolie

Populair in dezelfde categorie