Eten wat de pot schaft!

Kip tandori

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
30-60 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
warm  lactosevrij  Indiase keuken
Inleiding

Ken je Indiase kip tandori? Was lang mijn favoriete wereldgerecht van Knorr! Heel lekker vond ik die altijd! Maar toen ik las wat er allemaal in die zakjes zit had ik zoiets van: dat moet toch ook anders kunnen.. Zoeken in mijn kookboeken, op internet, combineren en 'n beetje hussemusse erbij leverde uiteindelijk dit recept op 

Bereiding

Snijd de kipfilet in niet te kleine blokjes. Schil en rasp de gember. Pers de knoflook uit. Meng dit goed door elkaar en zet 'n uurtje afgedekt in de koelkast.

Verwarm een scheutje olie in een pannetje en voeg de garam masala toe. Laat staan tot je de kruiden goed ruikt. Zet dan van het vuur en laat heel even afkoelen.

Roer ondertussen de Griekse yoghurt los met een snufje zout. Snijd de Spaanse peper in kleine stukjes en roer deze samen met olie en een beetje chilipoeder door de yoghurt. Hoeveel chilipoeder? Ja dat is een beetje lastig, ligt eraan of je van pittig houdt of niet. Ik gebruik ongeveer 1/2 theelepeltje. Samen met de Spaanse peper is dat voor ons precies genoeg.

Schep de kip door de marinade. Dek het schaaltje goed af met huishoudfolie (of neem zo'n zipplockzakje!!) anders ruikt je koelkast straks heel erg naar de knoflook  Laat dit gerust een paar uur of liever nog een hele nacht staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Haal, als je aan de saus begint, de kip uit de koelkast zodat die op kamertemperatuur kan komen. 

De saus: Fruit de ui met de knoflook in een scheutje olie in een hapjespan. Zorg dat het zacht wordt maar niet bruin! Voeg na een paar minuten djintan, ketoembar, garam masala, kaneel en paprikapoeder toe. Wel blijven roeren zodat de kruiden niet aanbranden.

Verkruimel het bouillonblokje en voeg dit samen met het water en inhoud van het blik tomaten bij het uienmengsel. Roeren en ongeveer 5 minuten rustig laten pruttelen. Tip: wil je graag een gladde saus pureer dan even met de staafmixer.

Roer de kokosmelk en het korianderblad erdoor en laat het geheel heel zachtjes zo'n 20 minuten indikken. 

Kook intussen gele rijst (gewoon 2 theelepeltjes kurkuma en 'n snuf zout in het kookwater doen). Wil je iets van groenten erbij maken denk dan eens aan Indiase sperzieboontjes Die zijn hier erg lekker bij 

De kip is inmiddels wel op kamertemperatuur en is nu aan de beurt. Ik schraap er met een lepel het grootste deel van de marinade af.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de stukjes kip gaar. Ze worden door de marinade niet echt bruin maar dat hoeft ook niet omdat ze straks in de saus gaan. Hou wel een spatdeksel bij de hand want het kan behoorlijk spetteren... 

Doe de kip bij de saus, voeg 't citroensap toe en roer nog een keer door. Proef.. breng als je dat nodig vindt op smaak met wat extra peper en zout. Of een lepel suiker als je het liever wat zoeter wilt.

Roer tot slot de Griekse yoghurt door de saus of schep bovenop je gerecht en serveer direct. Lekker met gele rijst en naanbrood. Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 600 gram kipfilet
  • 30 gram gember
  • 30 gram knoflook
  • 1 eetlp garam masala (blikje Jonnie Boer)
  • snufje zout
  • scheutje olie
  • 200 ml (lactosevrije) Griekse yoghurt
  • 1 Spaanse peper
  • chilipoeder

Voor de saus:

  • 1 fijngesnipperde ui
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 theelp gedr. korianderblad
  • 2 theelp garam masala
  • 1/2 theelp djintan (gem.komijn)
  • 1 theelp ketoembar (gem.korianderzaad)
  • 1 theelp kaneel
  • 1 theelp gerookt paprikapoeder
  • 1 kipbouillonblokje (500ml)
  • 150 ml warm water
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 pakjes kokosmelk à 200 ml
  • 1 1/2 eetlp citroensap
  • scheutje olie
  • 3 eetlp (lactosevrije) Griekse yoghurt

Populair in dezelfde categorie