Eten wat de pot schaft!

Kip met witlofsalade

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 1.00 u)
4 personen
lekker gezond!  warm  Franse keuken
Inleiding

Deze kip uit de oven met de witlofsalade zijn een heerlijke zomerse combi. De dragon die ik in de salade gebruik past goed bij witlof maar ook fantastisch bij kip. En hoewel ik eigenlijk niet zo'n liefhebber ben van fruit in een warme maaltijd was de nectarine in dit gerecht echt top!

Ik heb dit keer de kip gebakken in de oven maar heb je die niet (of wil je die niet gebruiken) bak de kip dan gewoon in een braadpan. Of op de bbq!

NB: Ik heb een dragonplantje in de tuin waarvan ik kon plukken dus t is wat lastig om precies aan te geven hoeveel dragonblaadjes je nodig hebt. Komt ook niet zo precies maar ik schat dat dit ongeveer 1/2 bosje uit de winkel was.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding
Kookstand Uit

Begin met het maken van de marinade voor de kip: Meng hiervoor rasp en het sap van de citroen met olijfolie, honing en knoflookpoeder goed door elkaar. Proef.. en breng op smaak met peper en zout. Schenk de marinade over de kip en zet afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.

Maak dan de dressing voor de salade: Snij het sjalotje en de bieslook in dunne ringetjes. Doe de mosterd samen met 't citroensap, honing en de olijfolie in een potje met deksel en schudt even flink door elkaar. Voeg de ringetjes bieslook en sjalot toe en schep om. Proef.. en breng op smaak met peper en zout. Bewaar buiten de koelkast tot gebruik.

Was de dragon en haal de blaadjes los. Meng 3/4 van de blaadjes met wat peper en zout door de Griekse yoghurt en zet dit in de koelkast tot gebruik.

Warm de oven voor op 200 graden. Leg de drumsticks (of kippendijen) in een ovenschaal (of op een bakplaat met bakpapier) en schenk er nog wat van marinade over. Zet in het midden van de oven en bak de kip 30 minuten op 200 graden. Ondertussen ontpit je de nectarines en snij die in 8 stukken. De schil laat je gewoon zitten. Na 35 minuten draai je de drumsticks/kippendijen om. Leg de partjes nectarine in de schaal bij de kip. Zet nog 15 minuten terug in de oven tot de kip gaar is. Haal de schaal uit de oven. Maal nog wat peper over de kip en laat 5 minuten rusten voor je die serveert.

Bak je de kip in de airfryer? Warm die dan voor op 180 graden. Dan bak je de kip eerst 15 minuten op 180 graden, draai ze om en leg de nectarines erbij. Bak dan nog 10 minuten op 160 graden. Neem de schaal uit de airfryer. Maal nog wat peper over de kip en laat 5 minuten rusten voordat je die serveert.

Als de kip in de oven gaat maak je de witlof salade. Snij de stronkjes witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde, beetje bittere kern. Snij de witlof daarna nogmaals in de lengte doormidden. Schep voorzichtig om met de dressing voor de salade.

Neem een lage schaal en schenk de dragon yoghurt op de bodem. Daarop leg je de stukjes witlof en wat plakjes tomaat. Garneer de salade met de rest van de dragon blaadjes.
Lekker met frietjes of gebakken aardappeltjes. Eet smakelijk!

 Tip: Bak de aardappeltjes gelijk met de kip in de oven!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 700 gram drumsticks of kippendij met bot
  • 2 nectarines of perzik
  • 1 1/2 citroen rasp en sap
  • 4 eetlp olijfolie
  • 1 eetlp honing
  • 1 theelp knoflookpoeder
  • peper & zout

Ingrediënten voor de dressing:

  • 70 ml extra vergine olijfolie
  • 2 eetlp citroensap
  • 1 eetlp honing
  • 1 1/2 theelp dyon mosterd
  • peper & zout
  • 1/2 sjalotje
  • 2 eetlp verse bieslook ringetjes
  • 3 kropjes witlof
  • 1/2 bosje dragon (alleen de blaadjes)
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • snoeptomaatjes

Populair in dezelfde categorie