Kip met paksoi en noodles
De paksoi werd net aangevuld in de winkel en zag er super vers uit. Net als die kastanje champignons. Oke, daar kan ik wel wat mee... Kip lag al thuis in de koelkast. Het moest een beetje snel gerechtje worden dus wokken!
Tip 1: Ik krijg regelmatig vragen over de Shaohsing. Ik gebruik af en toe een klein beetje van deze Chinese kookwijn. Ik weet niet precies wat maar het voegt net iets extra's toe aan mijn gerechtje. Ik koop de Shaohsing in de toko (600ml voor ongeveer 2 euro) en omdat je er altijd maar een klein beetje van gebruikt doe je er heel lang mee. Je zou de Shaohsing eventueel kunnen vervangen door sherry of anders gewoon weglaten.
Meng de ingrediënten van de marinade en doe die in een mengkom.
Snijd de kip in smalle reepjes en meng ze door de marinade. Dek de kom af en laat de kip buiten de koelkast even marineren terwijl je de groenten snijdt.
Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui. Was en snijd de stelen van de paksoi in plakjes van ongeveer 1 1/2 cm. Snijd het groen van de paksoi in reepjes en hou die apart.
Maak een sausje door de ingrediënten daarvan te mengen en zet even apart. Tip 2: Voor ons was het sausje zo precies goed, lekker beetje pit maar net niet te. Maar de chili-olie is flink pittig dus.. als je t niet zeker weet: eerst maar 1/2 eetlp chili-olie in het sausje doen en dan later, net voor 't opdienen even proeven en er eventueel nog wat extra chili-olie over kunnen druppelen.
Als je hier rijst of noodles bij wilt eten zorg dan dat klaar staat, over 10 minuutjes kun je aan tafel!😁
Verhit op hoog vuur een scheutje olie in een wok. Bak de gemarineerde kip tot die lichtbruin ziet en haal uit de pan.
Verhit de wok opnieuw op hoog vuur. Voeg nog 1 eetlepel olie toe en roerbak de champignons, de ui en 1/3 van de stukjes paksoi. Blijf roeren en voeg na 1 minuut weer wat paksoi toe. 1 minuut later doe je de rest van de paksoi erbij en bak die terwijl je steeds blijft roeren. De paksoi is nu beetgaar.
Schep het groen van de paksoi er bij, roer om en doe de gebakken kipreepjes terug in de pan.
Roer het sausje nog 1x door en schenk dit bij de kip in de wok. Schep om, laat alles nog een paar minuutjes pruttelen en serveer direct. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 400 gram kipdijfilet of kipfilet
- 2 kroppen paksoi
- 1 doosje kastanje champignons
- 1 ui
- scheutje olie
Ingrediënten voor de marinade:
- 1 1/2 eetlp sojasaus
- 1 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn) zie tip 1
- 1/2 eetlp suiker
- 1 flinke theelp maïzena
- 1 theelp sesamolie
- vers gemalen zwarte peper
Ingrediënten voor de saus:
- 2 theelp maïzena
- 1 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn) zie tip 1
- 1 eetlp oestersaus
- 1/2 blokje kipbouillon
- 1/2 dl water
- 1 eetlp chili-olie (Lee Kum Kee) zie tip 2 of
1 eetlp olie met 1/2 theelp chiliflakes