Kip met kerriesaus
Kip met kerriesaus en witte rijst was zo'n gerechtje dat ik nog wel eens haalde bij het Chinees restaurant hier in het dorp. Maar omdat die al een hele tijd geleden zijn deuren heeft gesloten ben ik zelf gaan knutselen. Precies die smaak te pakken krijgen was nog best lastig: een beetje pittig maar zeker niet te, moest ook iets zoets hebben.
Mijn proevers vonden deze kip-kerrie erg lekker! Ze kennen het origineel en volgens hen komt dit wel heel dicht in de buurt van die nr. 86 van de menulijst
Tip: Er zijn veel soorten kerriepoeder. Van sommige soorten zul je voor dit recept aan 1 eetlepel meer dan genoeg hebben, van andere soorten gebruik je wat meer. Het is dus best lastig om precies aan te geven hoeveel je moet gebruiken. Bedenk dat smaken verschillen en je er altijd nog wat extra kerriepoeder bij kunt doen...
Snijd de kipfilet in dunne, niet al te grote plakjes en doe ze in een kom. Strooi er een beetje peper en zout, 1 theelepel kerriepoeder en 1/2 eetlepel maïzena over. Schenk er 2 eetlepels zonnebloemolie over en roer om. Dek de kom af en laat de kip 1 uurtje marineren.
Snijd ondertussen de groenten in niet te grote maar ook niet te dikke stukjes. De bosuitjes snijd je in stukjes van ong. 2 cm.
Als dat klaar staat beginnen we met de saus:
Verwarm hiervoor een scheutje olie in een royale kookpan. Pers de knoflook hierboven en laat 1 minuutje zachtjes bakken. Roer hier de sambal en de rest van 't kerriepoeder door en laat dit 1 nog minuut bakken. blus af met Shaohsing. Tip: heb je die niet in huis, scheutje sherry mag ook.
Schenk het water met het bouillonpoeder (of blokje) hierbij en breng aan de kook. Maak de rest van de maïzena aan met 2 eetlepels koud water en roer door de bouillon. De suiker en de sesamolie mogen er nu ook bij. Roer de saus goed door en laat even indikken. Proef..nog wat extra kerriepoeder of mss wat peper erbij? Zet 't vuur op klein.
Verhit 'n scheutje olie in een wok. Voeg de stukjes kip toe en blijf die steeds omscheppen. Op die manier gaart de kip wel maar wordt niet bruin. Na 'n kleine 10 minuten is de kip wel bijna gaar en doe je de stukjes in de saus. Schep om en laat de kip nog even rustig verder garen.
Doe weer een klein scheutje olie in de wok, vuur op hoog en wok de groenten. Eerst de harde groenten zoals de rode ui en wortel, daarna de paprika. Tot slot de stukjes bosui en komkommer. Zorg ervoor dat de groenten nog een bite hebben, dus niet te lang laten bakken. Een minuut of 5 is genoeg.
Schenk nu de saus met de stukjes kip bij de groenten. Schep de koffiemelk erdoor en zet het vuur uit. Laat nog 2 minuten staan en serveer met witte rijst. Eet smakelijk!
Tip: Ik vond (naast de smaak) de kleuren van de groenten leuk in de kerriesaus. Voor wat variatie zou je er ook champignons, bloemkoolroosjes of bijv. bamboescheuten in kunnen doen. Of voor wie dat lekker vindt misschien nog wat ananas?
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 400 gram kipfilet
- 1 kleine gele paprika
- 1/2 komkommer
- 4 bosuitjes
- 1 rode ui
- 1 kleine winterwortel of
100 gram bospeentjes - 1 1/2 eetlp kerriepoeder
- peper & zout
- 650 ml water
- kipbouillonpoeder of
1 kipbouillonblokje - zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelp sambal oelek
- 2 eetlp suiker
- 2 eetlp maïzena
- 1 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
- 1 theelp sesamolie
- 2 eetlp koffiemelk
(weglaten bij lactosevrij)