Kip korma
Een heel bekend gerecht uit de Indiase keuken is kip korma. Een heerlijk zachte, licht pittige kip met een romige saus die ik gemaakt heb in de slow cooker. Maar met een paar aanpassingen ook heel goed te maken in de oven of op je fornuis :)
Snij de kipdijfilet in stukjes. Snipper de uien en de knoflook en leg die op de bodem van de slow cooker. Ik bak vlees/kip altijd even kort aan voordat het in de slow cooker gaat. Dat hoeft eigenlijk niet maar dat is mijn keuze.
Leg de stukjes kip op de ui. Maal de amandelen (bijv. met 't hakmolentje van de staafmizer) tot poeder.
Meng in een schaaltje: water, kokosmelk, gemalen amandelen, tomatenpuree, kaneel, chilipoeder, ketoembar, en djintan. verkruimel het bouillonblokje erover en roer even door. Giet het mengsel over de kip en zet de slowcooker 3 1/2 uur op high.
Kijk dan even of de kip gaar is... nog niet? dan nog 1/2 uurtje laten staan. Wel gaar? Dan gaan we de saus afmaken. Meng hiervoor de room met de garam masala, beetje zout, citroenrasp en het citroensap in een schaaltje. Giet het over de curry, roer een keer door en laat dit nog ongeveer 30 minuten mee warmen.
Proef... mss nog wat extra zwarte peper of wat zout? Serveer met sperzieboontjes en basmati rijst en/of naan. Garneer met wat korianderblaadjes en geschaafde amandelen. Eet smakelijk!
Liever kip korma uit de oven? Bak dan de kipdijfilet samen met de ui en knoflook even aan. Volg het recept maar voeg wel wat extra water toe. Doe over in een ovenschaal met deksel en zet ongeveer 1 1/2 uur in de oven op 150 graden.
Meng de kookroom met de garam masala, beetje zout, citroenrasp en het citroensap. Giet het over de curry, roer een keer door en zet de ovenschaal nog ongeveer 20 minuten in de oven.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram kipdijfilet
- 3 theelp djintan (gem. komijn)
- 2 theelp ketoembar (gem. koriander)
- 40 gram gemalen amandelen
- 1 Spaanse peper (of 1/2 theelp chilipoeder)
- 250 ml kokosmelk
- 1 dl warm water
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 theelp kaneel
- 1 klein blikje tomatenpuree (70gram)
- 2 kleine uien
- 4 teentjes knoflook
- 75 ml (lactosevrije) kookroom
- 1 1/2 eetlp garam masala (blikje Jonnie Boer)
- 1 eetlp citroensap
- 1 theelp citroenrasp
- versgemalen zwarte peper en zout