Eten wat de pot schaft!

Kerrie Gamba's in amandelsaus

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

Dit recept heeft best lang op mijn tocook lijstje gestaan omdat er in het originele recept een aantal ingrediënten gebruikt werden die ik niet kende. Zoals een chayote bijvoorbeeld. Gelukkig wist Google me te vertellen wat een chayote is, dat die maar weinig smaak heeft en verre familie is van de komkommer!

Ik heb toen ipv die chayote op goed geluk een komkommer gebruikt want die verkopen ze hier gewoon in de supermarkt, wel zo makkelijk  En na nog wat geknutsel met andere ingrediënten ontstond er zomaar een heerlijk pittig gerechtje!

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Als je verse gamba's hebt gekocht en ze nog moet pellen, bewaar dan de pel. Doe die samen met 't water en de in schijfjes gesneden gember in een pannetje. Zet op laag vuur en laat 15 minuten pruttelen. Zeef de bouillon (pel en gember gooi je weg) en laat die daarna nog inkoken totdat je ongeveer 300 ml over hebt. 

Heb je gepelde gamba's genomen? Zet dan het water met de schijfjes gember en een visbouillonblokje (v.500 ml bouillon) op klein vuur en laat inkoken tot ong. 300 ml.  Verwijder daarna de gember. 

Verwijder de darmkanalen van de gamba's en doe de gamba's in een kommetje. Pers de knoflook erboven uit en bestrooi met het kerriepoeder en wat vers gemalen peper en 'n snuf zout. Schep dit samen met nog 2 eetlepels olie om en zet minimaal 1/2 uurtje apart.

Snijd de ui in 1/2 ringen, de paprika's in reepjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder met een lepeltje het zaad en snijd de komkommer in 1/2 maantjes. 

Verhit de olie in een wok en roerbak de paprikareepjes en de komkommer ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Houd de groenten warm.

Smelt de boter in een koekenpan en bak de gamba's in ong. 5 minuten gaar. Haal ze uit de pan en leg ze op de gewokte groenten. Dek af en houd alles warm. 

Bak de geschaafde amandelen samen met de chiliflakes heel kort in een steelpannetje met een scheutje olie. Schenk al roerende de visbouillon erbij en breng snel aan de kook. Zet het vuur laag, roer de koffieroom door de bouillon. Laat nog 1 minuut staan maar zorg dat je saus niet meer gaat koken.

Schenk de saus over de gamba's en de groenten en serveer direct. Lekker met rijst of noodles.
Eet smakelijk!

 

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram gamba's
  • 600 ml water
  • 3 cm verse gember
  • 2 flinke theelp kerriepoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • klontje roomboter of wayang 
  • 4 eetlp geschaafde amandelen
  • 1/2 theelp chiliflakes uit een molentje
  • 3 cupjes koffiemelk
  • versgemalen peper en zout

Ingrediënten voor de groenten:

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 komkommer
  • 2 eetlp zonnebloemolie
  • versgemalen peper en zout

Populair in dezelfde categorie