Eten wat de pot schaft!

Kabeljauw met komkommer in roomsaus

Hoofdgerecht
< 30 min
4 personen
 warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Terwijl ik 2 komkommers kocht raakte ik in gesprek met iemand naast me. Zij had, nu 't zo vaak regende en 't maar 12 graden was, voorlopig echt geen zin in komkommer. Toen ik vertelde dat ik die dingen ging bakken wilde ze graag het recept want daar had ze nog nooit van gehoord...

Bereiding

Warm de oven voor op 150 graden. De oven gebruik ik voor dit gerecht alleen om de gebakken vis even in warm te houden zodat ik de ruimte op mijn fornuis vrij houdt voor de rest. 

Spoel de taugé in een vergiet af onder koud water en verwijder eventuele worteltjes. Snijd de Spaanse peper (zonder de zaadjes) in ringetjes en de knoflook heel fijn. Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder met een lepeltje de zaadlijsten van de komkommer. Snijd de komkommer in plakjes van 1/2 cm dik. 

Dep de kabeljauwfilets met keukenpapier droog. Bestrooi ze met (citroen)peper en zout, en wentel ze daarna door de bloem. Smelt in een royale koekenpan een klontje boter. Schenk er nog een scheutje zonnebloemolie bij en laat dit goed warm worden. Bak hierin de visfilets aan beide kanten een paar minuten tot ze goudgeel zijn. Leg de gebakken vis in een ovenschaal (of op n stukje bakpapier) en houd ze warm in de oven. 

Doe een extra klontje boter (of n scheutje olie) in de koekenpan en bak hierin de plakjes komkommer en de knoflook. Een paar minuten is genoeg. Schenk de room erbij, even roeren en laat dan 2 minuutjes zachtjes koken. Nu mag de roomkaas erbij. Roer goed door zodat de kaas helemaal oplost in de saus. Zet het vuur op klein en laat de saus nog even pruttelen. Hou wel in de gaten dat de saus niet te dik wordt, voeg in dat geval nog wat extra room toe. Doe net voordat je het serveert de bieslook bij de saus.

Verhit een scheutje olie in een wok/koekenpan en bak de taugé samen met de Spaanse peper 3 minuten op hoogvuur terwijl je blijft omscheppen. Blus af met een klein scheutje witte wijn (optioneel) en breng op smaak met wat peper en zout. Serveer direkt.

Serveer de vis met gebakken taugé en de komkommer in roomsaus. Eet smakelijk!

 Tip: Hou je niet van vis vervang de kabeljauw dan bijv. kipfilet

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 4 kabeljauwfilets of andere witvis 
  • 1 1/2 komkommer 
  • vers gemalen peper en zout 
  • 50 gram bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram verse roomkaas
  • 2 dl kookroom
  • 250 gram taugé 
  • 1 Spaanse peper
  • 2 eetlp gehakte bieslook
  • klontje boter
  • scheutje zonnebloemolie

 

Populair in dezelfde categorie