Eten wat de pot schaft!

Japanse gehaktballetjes met roerbak worteltjes

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Hapje
30-60 min (wachttijd: 1.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Japanse keuken
Inleiding

Vandaag weer kruiden uit mijn favoriete blikjes gebruikt, dit keer de Shichimi Togarashi. Een kruidenmix die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken en die hier vandaag in de gehaktballetjes terecht kwam! Liempde meets Japan ;)

Ook de bospeentjes mochten garen in een 'Japans badje' Lekker met noodles of rijst maar vast ook bij een gebakken aardappeltje! 

Bereiding

Pers de teentjes knoflook, schil en rasp de gember, en snijd de bosuitjes in hele smalle ringetjes. Doe dit samen met het ei, sojasaus, sesamolie en de shichimi togarashi in een royale kom en roer even door elkaar.

Voeg het gehakt toe en kneed alles heel goed met je handen door elkaar. Doe er wat panko (paneermeel of beschuit) bij en kneed nogmaals tot een mooi geheel is. Het gehakt mag niet meer plakken.

Maak balletjes (ik haal er ongeveer 26 uit deze hoeveelheid gehakt) en zet ze afgedekt met huishoudfolie een uurtje in de koelkast. Dan gaan ze niet zo snel kapot tijdens 't bakken.

Bak de gehaktballetjes mooi bruin in een scheutje olie en haal ze uit de pan. Bak in dezelfde pan (hoeft geen extra olie bij hoor) het sjalotje met de knoflook en de peper even kort aan.

Meng in een glas de maïzena met het water. Sojasaus en de mirin erbij en dan in de pan. Roer goed door. Als het sausje warm is doe je de honing erbij. Proef... breng op smaak met wat vers gemalen peper en eventueel nog wat extra honing.

Nu mogen de balletjes nog een kwartiertje terug in de pan om in de saus garen. Bestrooi ze vlak voordat je ze serveert met sesamzaadjes of wat ringetjes bosui.

En terwijl de balletjes staan te garen schrap/was je de bospeentjes. Snij ze in de lengte door midden.

Roerbak de worteltjes kort in een scheutje olie. Voeg water, sinaasappelsap, sojasaus en mirrin toe en laat de worteltjes daarin nog zo'n 10 minuten garen. Schep de bospeentjes af en toe om zodat ze allemaal wat van de saus opnemen en zo beetgaar kunnen worden. Eet smakelijk!

Tip: Je kunt de balletjes ook prima in de slowcooker (ong. 3 uur op low) garen. Volg dan gewoon het recept maar breng de saus wel hoog op smaak door bijv. de pitjes van de peper mee te bakken.

Tip 2: Balletjes zijn ook heel lekker als hapje bij de borrel!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2 flinke teentjes knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 3 cm gember wortel
  • 2 eetlp sojasaus
  • 2 theelp sesamolie
  • 3 theelp shichimi togarashi
  • klein beetje panko (of paneermeel)
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 theelp sesamzaadjes om te garneren

Ingrediënten voor de saus:

  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 40 ml water
  • 1 eetlp maïzena
  • 1 fijn gesnippperd sjalotje
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 theelp geraspte gember
  • 1 Spaanse peper in ringetjes
  • 2 eetlp bloemenhoning
  • vers gemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de roerbak worteltjes:

  • 1 bosje bospeentjes
  • scheutje sesamolie
  • 2 eetlp mirrin
  • 2 eetlp sojasaus
  • 2 eetlp sinaasappelsap
  • scheutje water

Populair in dezelfde categorie