Eten wat de pot schaft!

Jambalaya

Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Amerikaanse keuken
Inleiding

Jambalaya is een lekker gekruid Zuid-Amerikaans éénpans gerecht. Doet een beetje denken aan paella. Jambalaya is hoog op smaak maar niet extreem pittig. Ik maak het graag met kip, chorizo en garnalen, maar varieer gerust met bijv. varkensvlees en chorizo.

Tip:  In een potje cajunkruiden zit meestal behoorlijk wat zout dus dat voeg ik nooit extra toe aan dit gerecht. In de blikjes kruiden van Jonnie Boer zit geen toegevoegd zout, een van de redenen dat die zwaar favoriet zijn in mijn keuken. 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Snijd de kipdijfilets in hapklare stukjes en strooi de Picadillo of Caribean Spice erover. (Heb je die niet neem dan 'n theelp cajunkruiden) Schenk er een scheutje zonnebloemolie over en meng goed door elkaar. Zet minimaal 1/2 uurtje weg om te marineren.

Snijd ondertussen de paprika's in niet te kleine stukken. Snipper de ui, rode peper en de knoflook. Maak de bleekselderij schoon en snijd die in maantjes. Snijd de chorizo in stukjes. Maak 1/2 liter kippenbouillon van een blokje. Zet alvast 4 flesjes Corona in de koelkast voor straks  

Bak de stukjes kip mooi bruin in een royale hapjespan of wok. Hoeft niet gaar te zijn, dat komt straks. Haal de kip uit de pan en zet even apart. Doe een extra scheutje olie in de pan en fruit de ui met de rode peper en de knoflook. Voeg de bleekselderij en de paprika toe. Roer regelmatig om.

Doe de ongekookte rijst in de pan. Paellarijst heeft eigenlijk de voorkeur maar die had ik niet in huis. Ik heb toen basmatirijst gebruikt en dat ging prima! Dus: neem gewoon de rijst die je in huis hebt . Bak de rijst een paar minuten mee en schenk dan de warme bouillon erbij. Roer goed om en zet het vuur op klein. Doe de kip en de blokjes tomaat in de pan. Leg het laurierblaadje en 't takje tijm erbij, strooi er nog 1 theelp cajunkruiden over. Laat de jambalaya nu 15 minuutjes heel zachtjes pruttelen. Roer af en toe even om zodat de rijst niet aanbakt.

Schep dan de stukjes chorizo door de jambalaya, laat nog 5 minuten staan. Proef... verwijder het takje tijm en 't laurierblaadje. Verdeel de garnalen over de schotel en serveer met wat peterselie. En, voor de liefhebbers,  'n flesje Corona!  Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 250 gram rijst
  • 1/2 liter kipbouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 flinke ui
  • 2 rode paprika's
  • 1 groene paprika
  • 3 stengels bleekselderij
  • 250 gram kipdijfilet
  • 150 gram chorizo
  • 100 gram garnalen
  • 3 theelp Picadillo kruiden Jonnie Boer
    of Caribean spice kruiden Jonnie Boer
  • 1 theelp cajun kruiden
  • 1 blik tomatenstukjes 400gr
  • zonnebloemolie

Populair in dezelfde categorie