Jachtschotel
De temperaturen zijn inmiddels een stuk gedaald, we komen er niet onderuit, de herfst is nu echt begonnen! Tijd voor een lekkere ovenschotel! Deze keer gemaakt met gehakt maar kan ook prima met varkenslapjes. Of rundvlees of doe eens gek, met allebei!
De stukjes appel zorgen voor een lekkere frisse noot in je jachtschotel maar mijn 'proefkonijnen' vonden de versie met de beetje kruidige appelcompote wel heel speciaal
Schil de aardappels en snijd die in stukken. Doe hetzelfde met 1 winterwortel. Zet ze alvast klaar in een kookpan met water en 'n snufje zout.
Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes en de champignons in 4en. Bak ze samen (extra boter hoeft niet, draai zwarte peper erover is wel lekker) in een braadpan bruin en zet even apart.
Doe een klontje boter in de braadpan en bak het gehakt rul. Alleen een beetje peper erbij, zout hoeft niet. Snijd de uien grof en 1 wortel in plakjes en bak die 5 minuutjes mee met het gehakt.
Schenk er dan 2 dl bouillon bij, leg er 1 laurierblaadje in en laat het geheel zo'n 20 minuten pruttelen. Roer af en toe door, laat de bouillon helemaal verdampen.
Kook ondertussen de aardappels met de winterwortel gaar en giet af. Smelt het klontje boter in de warme melk en giet dit bij de gekookte aardappelen. Stamp dit tot een fijne puree zonder klontjes.
Als alle bouillon verdampt is meng je het champignon/spekmengsel door het gehakt (laurierblaadje eruit...) en leg dit op de bodem van een ovenschaal. Verdeel hier een dun laagje puree op. Daarop de appelcompote (of schijfjes appel) en daarboven op komt nog een dun laagje puree.
Voor een krokant korstje verdeel je wat klontjes boter en wat paneermeel over de jachtschotel. Zet de schaal zo'n 15 minuutjes in een hete oven (200 graden) en klaar! Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 400 gram gemengd gehakt
- 100 gram gerookt ontbijtspek (vleeswaar)
- 2 flinke uien
- 2 winterwortelen
- 250 gram champignons
- schaaltje appel compote of 3 appeltjes
- 2 dl bouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 kg aardappels
- klein kopje warme melk
- (room) boter
- versgemalen peper
- wat extra boter en 3 eetlp paneermeel