Eten wat de pot schaft!

Indische makreel uit de oven

Hoofdgerecht
< 30 min
2 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

Gerookte makreel had ik al vaker gegeten maar zo'n verse makreel was nieuw voor mij. En als ik vis wil eten koop ik trouwens ook meestal een visfilet. Dit keer werd het een hele vis. Nou ja, bijna want ik had de visboer wel even gevraagd om de makrelen alvast schoon te maken.. 

Tip: heb je nou moeite met bijv. die graten of het idee van zo'n hele vis op je bord dan kun je dit recept ook prima maken met makreelfilet! Neem wel verse he..geen gerookte makreel.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Oke, daar lagen ze dan op mijn aanrecht: die twee hele makrelen, schoongemaakt en onthoofd door de visboer  'Even goed van binnen en van buiten afspoelen onder koud water' had hij gezegd. Dus dat heb ik gedaan.  Omdat ik ze in de oven wil bakken heb ik de makreel in een passende ovenschaal gelegd en de binnenkant bestrooid met vers gemalen peper en wat zeezout.

Warm de oven voor op 200 graden.

Maak in een kommetje een sausje van de ketjap manis, gembersiroop, water, sambal en het citroensap.

Maak de ui schoon en snijd die in 1/2 ringen. Rasp de gember. Snipper 1 teentje knoflook heel fijn, het andere teentje snijd je in dunne plakjes. De peterselie snijd je fijn, de bosuitjes in ringen.

Verhit 1 eetlp olie in een steelpannetje en fruit daarin de ui, gesnipperde knoflook, gember en de bosui. Schenk het ketjapsausje erbij, roer om en haal van het vuur.

Snijd de plakjes citroen doormidden en leg die samen met de plakjes knoflook en wat peterselie in de buikholte van de makreel. Schep hier 2 eetlepels de ketjapsaus over en schenk de rest van de saus over en langs de makrelen in de ovenschaal.

Zet de schaal in het midden van de oven en bak de vis in ongeveer 20 minuten gaar.
Wij hebben dit gegeten met nasi en roerbak suggarsnaps. Eet smakelijk!

Tip: Ga je toch voor de makreelfilet? Leg dan plakjes citroen met daarop de schijfjes knoflook op de bodem van een ingevette ovenschaal. Leg daar de makreelfilet op en schenk er vervolgens de ketjapsaus over. Bak 15 à 20 minuutjes in het midden van de oven.

 

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 2 verse makrelen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes platte peterselie
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 stelen bosui
  • 5 eetlp ketjap manis
  • 1 eetlp gembersiroop
  • 2 eetlp water
  • 1 theelp sambal oelek
  • 2 eetlp citroensap
  • 2 plakken citroen

Populair in dezelfde categorie