Eten wat de pot schaft!

Indische erwtensoep

Soep
< 30 min (wachttijd: 2.50 u)
6 personen
lekker gezond!  warm  vegetarisch  lactosevrij  Indonesische keuken
Inleiding

Gefronste wenkbrauwen en 'geen gedoe met onze erwtensoep hoor!' waren de reacties toen ik vertelde wat ik ging maken.  'Wacht nou maar af, volgens mij wordt dit ècht lekker' was mijn antwoord. En ik kreeg gelijk, borden gingen (na 'n 2e keer te zijn gevuld) schoon terug naar de keuken! 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Spoel de spliterwten goed af onder koud water. Vul een royale kookpan met 2 liter warm water en doe de spliterwten hier in. Zet op 1/2 hoog vuur en roer af en toe door.

Schil ondertussen de aardappel, winterwortel en de knolselderij en snijd ze in kleine blokjes. De prei mag in halve ringen. Spoel de gesneden groenten af met koud water en doe ze dan in de pan bij de erwten.

Breng het water opnieuw aan de kook en roer een keer om. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg die op de soep. Laat nu de soep op klein vuur heel rustig zo'n 2 á 3 uur pruttelen terwijl je af en toe even door roert. 

Als de erwten kapot gekookt zijn (en uit elkaar vallen) haal je de laurierblaadjes met de kruidnagels uit de soep en doe je de maggieblokjes, de peper en (naar smaak) 1/2 á 1 eetlp sambal badjak erin. Roer nog een keer goed door en proef... Kijk of de soep zo dik genoeg is of dat je mss nog wat extra water wil toevoegen. Optioneel: snij de (vega)rookworst eerst in de lengte door en snijd er daarna plakjes van. Laat de stukjes rookworst 5 minuutjes rustig warm worden in de erwtensoep.

Terwijl de erwtensoep lekker staat te pruttelen maak je alvast de garnering: schil de uien en de knoflook. Snij de uien in 1/2 ringen en pers/rasp de knoflook. Bak deze aan in 'n scheutje olie, bestrooi met laos en komijnzaad en bak nog 2 minuutjes. Bak de (vega)spekjes een paar minuten bij de uien en doe er dan de sambal en de ketjap manis bij. Roer nog een keer door en klaar is kees! 

Tip: Vaak wordt Indische erwtensoep samen met gekookte witte rijst gegeten maar dat hebben wij niet gedaan. Ik heb er nog wel wat gebakken uitjes (uit zo'n zakje) over gestrooid. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram spliterwten
  • 2 1/2 lt water
  • 1 prei
  • 1 winterwortel 
  • 1 grote aardappel
  • 1/3 knolselderij 
  • 2 laurierblaadjes 
  • 3 kruidnagels 
  • 6 kleine vierkante maggieblokjes
  • zwarte peper
  • 1 eetlp sambal badjak

Garnering:

  • 2 uien en 150 gram (vega)spekjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1/3 theelp laos poeder
  • 1/2 theelp komijnzaad (djintan)
  • 2 theelp sambal badjak
  • 1 eetlp ketjap manis
  • optioneel: 1 vega rookworst

 

Populair in dezelfde categorie