Eten wat de pot schaft!

Hutspot

Hoofdgerecht
< 30 min
4 personen
 warm  vegetarisch  Nederlandse keuken
Inleiding

Als het buiten weer wat kouder wordt is wortelstamppot een van die gerechten die hier regelmatig op tafel komen. Heerlijk met (Indische) rookworst of, als ik wat meer tijd heb, hachee :D

Ik gebruik nooit zoveel verse ui als anderen in hun recepten. In plaats daarvan neem ik gebakken uitjes voor een iets andere smaak.

Tip: Voor een lactosevrije versie neem je een klontje plantaardige boter (Wajang bijv.) en laat je de melk gewoon weg.

Bereiding

Schil de aardappels en snij ze in stukjes. Doe hetzelfde met de wortel. Doe ze samen met de ui in een pan met water en voeg een bouillonblokje toe. Kook dit ongeveer 20 minuten en giet af. Laat de pan zonder de deksel nog even op klein staan zodat al het water verdampt.

Verwarm nu de melk en voeg die samen met de boter toe aan de aardappels. Stamp tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout. Serveer er een lepeltje mosterd bij. Strooi er tot slot wat gebakken uitjes over. Eet smakelijk!

Tip 1 : Ik had nog een stuk knolselderij liggen. Die heb ik samen met de wortel klein gesneden en meegekookt. Dat gaf net een andere smaak, lekker!

Tip 2 : Wil je een beetje Oosters smaakje aan je wortelstamp geven voeg dan eens een geperst teentje knoflook en een zakje nasi kruiden toe!

En als je dan toch bezig bent...marineer eens wat spekjes in een scheutje ketjap, bak ze zonder extra olie. Klein scheutje water erbij en nog even laten pruttelen.. oke, het is dan niet meer vegetarisch maar tis wel heel lekker over de hutspot :D

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram winterpeen
  • 1 kg aardappelen
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 bouillonblokje (voor 500 ml bouillon)
  • peper en zout
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • zakje gebakken uitjes (bijv. van Conimex)

Populair in dezelfde categorie