Eten wat de pot schaft!

Hussemusse stoofschotel met rode saus

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
warm  lactosevrij  Mediterane keuken
Inleiding

Voor een etentje met gasten wilde ik graag een stoofschotel maken die ik van tevoren kon bereiden. Het recept ontstond eigenlijk pas tijdens het koken, een beetje van dit en een beetje van dat ;) Het resultaat: heerlijk zacht rundvlees in een rode-wijn/paprika/tomatensaus met paddenstoelen :D. En juist omdat de smaken een dagje konden intrekken was het extra lekker! 

Bereiding

Snijd het vlees in niet al te kleine stukken. Bestrooi met het paprikapoeder en peper (geen zout want spekjes) en bak het vlees in de boter mooi bruin. Ik neem altijd echte boter want dat geeft zoveel extra smaak aan het vlees :) maar ga je voor een lactosevrij gerecht neem dan bijv. Wajang.

Schep het vlees uit de pan, leg het in de tajine (of ovenschaal met deksel) en zet die in een voorverwarmde oven (150 graden). Bak de spekjes bruin in het bakvet. Snijd ondertussen de uien grof, snipper de knoflook, en de champignons in vieren. Bak deze even mee bij de spekjes.

Strooi de bloem erover, roer goed door en bak een paar minuutjes mee. Blus af met de rode wijn. Roer even goed door, verkruimel het bouillonblokje erover en voeg het water toe. Doe nu de stukjes tomaat erbij en roer nog even door.

Schenk de saus over het vlees in de tajine, deksel erop en zet het zo'n 2 1/2 a 3 uur in de oven. Heb je geen oven? Doe dan alles in een grote braadpan met dikke bodem en zet die op een klein pitje (warmhoudplaatje eronder is slim) en roer af en toe even door.

Deze stoofschotel in de slow cooker maken? Volg het recept maar gebruik dan ietsje meer kruiden maar slechts 200 ml rode wijn en 100 ml warm water. 7 à 8 uurtjes op low moet genoeg zijn :) Proef voor het serveren de saus en breng hem eventueel op smaak met nog wat extra peper of bijv. tabasco.

Als je het stoofvlees nog even wilt bewaren warm het dan gewoon de volgende dag op en strooi er wat peterselie over voor de gezelligheid. Wat je hierbij eet? Nou, wat dacht je van aardappelpuree, rijst of pasta met een frisse salade of snijboontjes :D Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 700 gram sucadelapjes (of riblappen)
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 gram magere spekblokjes
  • 300 ml rode wijn
  • 300 ml warm water
  • klontje (room/lactosevrije)boter
  • 1 eetlp paprikapoeder (edelsüsz)
  • 1/2 eetlp scherp paprikapoeder
  • 1 bouillonblokje (voor 1/2 liter)
  • versgemalen peper
  • 2 eetlp bloem
  • 3 eetlp stukjes zongedroogde tomaten op olie
  • 250 gram (kastanje)champignons

Populair in dezelfde categorie