Hachee
Klassiek bereide hachee, stoofvlees zo gaar dat het smelt in je mond... wie vindt dat nou niet lekker?
Vandaag weer eens gegeten met wortelstamppot maar volgende keer misschien wel met puree en rode kool met appeltjes. Of met dikke frieten.. Kom maar op met die herfst!
Haal het vlees een uurtje voor je 't gaat bakken uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Maal royaal peper en 'n snuf zout over het vlees en schep om. Strooi er dan nog 2 eetlepels bloem over.
Roer om zodat de bloem goed verdeeld wordt over de stukjes vlees.
Smelt de boter in een braadpan, voeg een scheutje olie toe en bak hierin het vlees mooi bruin.
Tip: Doe niet teveel vlees tegelijk in de pan anders gaat je vlees koken in plaats van bakken...
Haal het vlees uit de pan en bak de grof gesneden uien licht bruin in het achter gebleven bakvet. Roer goed door zodat het aanbaksel los komt. Voeg dan de bouillon, azijn en suiker toe.(Tip: Als je de slowcooker gebruikt heb je genoeg aan 350ml bouillon.) Warm alles even door en doe het vlees terug in de braadpan.
Als je de hachee graag in een slow cooker wilt laten garen, dan doe je daar nu alles in.
Als je ervoor kiest om peperkoek toe te voegen ((zorgt voor 'n iets zoetere smaak en wat binding van de saus) snijd die dan in kleine stukjes en doe die in de pan.
Steek de kruidnagels door de laurierblaadjes (kun je ze straks makkelijk weer verwijderen ) en leg ze bovenop op de saus.
Je kunt de braadpan nu op een klein pitje van je fornuis zetten en heel zachtjes laten sudderen (verdeelplaatje eronder is slim) maar je kunt de braadpan ook in de oven zetten en de hachee zo'n 3 1/2 uur laten garen op 120 graden. Ga je voor de Slow cooker zet die dan ongeveer 2 uur op high en daarna nog 5 uur op low.
Tja en dan is het een kwestie van geduld hebben. Het ligt er een beetje aan welk vlees je gebruikt hebt hoe lang het precies gaat duren voor je vlees helemaal gaar is. Maar echt, deze stoofschotel is de echt moeite waard om tijd voor te nemen!
Als het vlees gaar is kun je de saus eventueel nog een wat extra binden met een beetje bloem of maizena. Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappel en rode kool met appeltjes. Of met wortelstamp ! Eet smakelijk!
Tip: Heb je wel zin in hachee maar wil je eigenlijk toch net een andere smaak? Volg dan gewoon het recept. Snijd 15 minuten voor het opdienen 2 flinke tomaten (zonder vel en zaadjes) in stukjes en roer die samen met een klein scheutje ketjap en 1 dessertlp sambal badjak door de hachee. Serveer deze pittige hachee met bijv. sperziebonen en aardappelpuree.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 600 gram hacheevlees
(of sucadelapjes of riblappen) - klontje roomboter
(of plantaardige voor lact.vrij) - scheutje (zonnebloem)olie
- 2 eetlepels bloem
- versgemalen peper en zout
- 4 middel grote uien
- 500 ml bouillon van een blokje
- 2 eetlepels azijn
- 1 dessertlepel suiker
- 2 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- optioneel: 2 plakken peperkoek