Eten wat de pot schaft!

Griekse kipschotel

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 1.00 u)
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Griekse keuken
Inleiding

Het was een dag met Griekse temperaturen, 36 graden en volop zon, toen ik aan de slag ging met deze kipschotel. Had er ff geen rekening mee gehouden dat de temperatuur in mijn Liempdse keuken daardoor nog "wat" op zou lopen..

Op een iets frissere dag zou ik de kip in de oven gegaard hebben maar dat was nu geen optie. Dit keer dus gemaakt op het fornuis maar beide manieren vind je in het recept. 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Bestrooi de kip met peper en zout. Verhit de boter samen met de olijfolie in een royale braadpan. Bak de kip om en om bruin en haal uit de pan.

Snipper de uien grof, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in blokjes. Fruit dit 3 minuten in het bakvet van de kip. Blus af met de rode wijn en de azijn en laat het vocht zachtjes inkoken tot je nog de helft overhoudt. Roer goed door zodat het aanbaksel van de kip loskomt. 

Schenk 1 blik tomatenblokjes met saus en al in de pan, van het andere blik neem je alleen de tomaten. Bewaar wel het sap. Strooi de kruiden erbij en verwarm de saus. 

Leg de kip in de saus en zet de pan (deksel erop) op laag vuur op een warmhoudplaatje. Laat de kip 1 uurtje heel zachtjes pruttelen. OF: zet de pan 1 1/2 uur in de oven op 150 graden. Let op dat er genoeg vocht in de pan blijft. Zoniet voeg dan nog wat van het tomatensap toe. 

Lekker met Griekse pasta (kritharaki) of gekookte rijst met tuinerwtjes. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 kg drumsticks of kippenbouten
  • vers gemalen peper en zout
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 3 flinke tenen knoflook
  • 200 ml rode wijn
  • 20 ml rode wijnazijn
  • 2 blikken tomatenblokjes 
  • klont boter
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 theelp kaneelpoeder
  • 1 theelp komijn (djintan)
  • 1 theelp paprikapoeder
  • 1 theelp piment (of nootmuskaat)
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelp cayennepeper

 

Populair in dezelfde categorie