Eten wat de pot schaft!

Griekse garnalen

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Lunch
30-60 min
4 personen
warm  Griekse keuken
Inleiding
In Griekenland noemen dit garides saganaki. Het is een heerlijke schotel van grote garnalen in tomatensaus die daar vaak als voorgerechtje wordt gegeten. Maar serveer er pasta of rijst bij en je hebt snel een lekkere lunch/hoofdgerecht op tafel staan.
Bereiding

Bij de ingrediënten staat 500 gram zoete tomaten. Welke soort dat maakt niet zoveel uit, als ze maar lekker zoet zijn! Tip: Wil je liever geen verse tomaten gebruiken neem dan een extra blikje tomatenblokjes. 

Warm de oven voor op 150 graden. (Hete luchtoven op 135gr.)

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de tomaten (schillen hoeft niet) en snijd ze in stukjes. Ze hoeven niet zo heel klein, snoeptomaatjes snijd ik bijv. in 4en. Doe de stukjes tomaten met zaadjes en al in een kom. Strooi de gedroogde oregano erover en zet even apart. 

Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook. Laat ze niet bruin worden maar in een minuut of 5 heel zachtjes glazig worden. Voeg de tomatenpuree toe en laat 2 minuten zachtjes meebakken. Doe de stukjes tomaat, cayennepeper en kaneel erbij, roer om en laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen. 

Zet dan het vuur half hoog, roer goed door en doe er dan de tomatenblokjes uit blik, de bouillon en de ouzo bij. šŸ˜Š Laat de saus een minuut of 10 inkoken.
Verkruimel ondertussen de feta en snijd de peterselie.

Proef de tomatensaus als die voldoende ingekookt is (moet geen hele dikke saus worden) Zoet genoeg? Strooi er anders nog 'n lepeltje suiker over. Schep de peterselie en de helft van de feta door de saus en zet het vuur uit.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Leg de garnalen op de bodem en maal er lekker wat peper over. Schenk de saus over de garnalen, verdeel de rest van de feta over de saus en zet de ovenschaal 10 minuten in de oven. 

Wij vinden dit heel lekker met vers gebakken stokbrood of pita broodjes! Maar zeker ook met rijst of pasta.
Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediƫnten
  • 500 gram gepelde rauwe garnalen
  • 2 rode uien
  • 500 gram zoete tomaten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70gram)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 bosje platte peterselie (20 gram)
  • 1 1/2 eetlp gedroogde oregano
  • 300 gram feta
  • 1 dl ouzo
  • 1 dl bouillon
  • 1 1/2 theelp cayennepeper
  • 1 theelp kaneel
  • Scheutje olijfolie
  • versgemalen peper 

Populair in dezelfde categorie