Eten wat de pot schaft!

Goulash

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Hongaarse keuken
Inleiding

Ik ben een liefhebber van goulash zoals wij die in Nederland kennen, stoofvlees met paprika, tomaat en kruiden. Het liefst eet ik dat met rijst en augurkjes, net zoals vroeger thuis :D In Hongarije krijg je trouwens soep als je goulash bestelt, de stoofschotel die wij goulash noemen heet daar pörkölt. Maar goed Hollandse goulash dus ;)

Voordat ik het recept helemaal naar mijn zin had zijn er verschillende versies langs gekomen. Uiteindelijk bleek dit recept favoriet, de ene keer maak ik het in een braadpan de andere keer in de slow cooker. Beide manieren vind je hieronder.

Goede kwaliteit vlees is heel erg belangrijk. Neem runderlapjes waar een klein randje vet aan zit! Dat bakt helemaal weg en het vlees blijft heerlijk mals. Het spek hoeft er eigenlijk niet in maar dat vinden wij dan weer lekker ;) 

Bereiding

Braadpan: Snijd het vlees in blokjes van 3x3 cm en bestrooi ze met de bloem. Even door husselen. Smelt de boter in een braadpan en voeg de olie toe. Laat goed heet worden en bak de stukjes vlees een beetje bruin.

Snijd het gesneden ontbijtspek in kleine stukjes en bak even mee. Snipper de knoflook fijn en snijd de paprika's in stukjes. Snipper de uien grof en bak deze even mee met het vlees. Voeg dan de knoflook en de tomaten puree toe en bak deze 2 minuten zachtjes mee.

Strooi er nu de kummel, marjoraan en paprikapoeder over, roer door en laat nog 1 minuutje pruttelen. Nu mogen de stukjes paprika en de gezeefde tomaten erbij, even goed doorwarmen en voeg tot slot een 1/2 liter warme bouillon toe. Even doorroeren. Laurierblaadje mag op de saus en de deksel op de pan.

Zet de braadpan op het kleinste pitje (of in de oven op 100 graden) en wacht.. zo'n 3 uur.. Kijk tussendoor wel af en toe of het niet aanbrandt en roer eventueel nog een keer door. Ik vind de saus van deze stoofschotel zo precies goed maar als jij die te droog vindt voeg dan nog een beetje bouillon toe.

Slow cooker: Ik bak de uien, knoflook, het rundvlees en het ontbijtspek altijd even aan met wat boter. Die gaan onder in de slow cooker. Daarop leg ik de gesneden paprika, de kruiden, tomatenpuree en de tomatenblokjes. Schenk er 200 ml warme bouillon over en leg het laurierblaadje erbij. Zet de slowcooker 7 à 8 uur op low. Deksel erop laten en zomin mogelijk kijken.. is nog best lastig ;)

Vis daarna het laurierblaadje eruit en roer even door. Kijk of je de saus al dik genoeg vindt. Zoniet, bind dan de saus met wat maizena of haal de deksel van de pan en laat zo nog 15 minuutjes indikken.

En dan..heel belangrijk voor beide manieren: Proef..mss nog een beetje peper erbij? Serveer met rijst of aardappelpuree en bijv. erwtjes of een gemengde salade. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 650 gram sucadelapjes
  • 100 gram ontbijtspek (vleeswaar)
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • klontje (lactosevrije) boter en scheutje olie
  • 3 eetlp bloem
  • 2 rode (punt)paprika's
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • 1 theelp marjoraan
  • 1 theelp kummel (karwijzaad)
  • 1 eetlp paprikapoeder
  • 1 eetlp pittig paprikapoeder
  • 1/2 liter (voor sl.c. 200 ml) sterke warme bouillon
  • 1 laurierblaadje

Populair in dezelfde categorie