Eten wat de pot schaft!

Giouvetsi met kip

Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Griekse keuken
Inleiding

In deze Griekse stoofschotel heb ik een Griekse pasta gebruikt namelijk: kritharaki (in Italie ook bekend als orzo of rissoni) Het ziet er uit als een grote rijstkorrel maar het is toch echt een pasta.

Tip: In een giouvetsi laat je die pasta in de saus in de oven garen. Heb je geen oven of wil je die niet gebruiken maak dan de saus met het vlees in de ene pan en kook de pasta in een andere. Als alles gaar is schep je de hele boel door elkaar en klaar! 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Snipper de ui en de knoflook, snijd de prei in de lengte in 4en en snijd die repen weer in kleine stukjes.  Snijd de worteltjes in de lengte doormidden en die dan weer in dunne schijfjes. Gebruik je een winterwortel dan zou ik die raspen. De tomaten snijd je in niet te grote stukken. Ik gebruik hiervoor graag coctail-trostomaten en die snijd ik in 6 stukken. 

Warm de oven voor op 180 graden en zet gelijk de lege ovenschotel in de oven.

Snijd de kipdijfilets in grove stukken en bestrooi die met lekker wat peper. Bak de kip om en om bruin in een scheutje olie en haal ze even uit de pan.

Fruit in dezelfde pan de ui, prei, wortel en de knoflook ongeveer 2 minuten op laag vuur. Blus dan af met de witte wijn. Vuur mag nu op middelhoog en de kip, de tomaten en oregano mogen erbij. Schep een keer om.

Schenk de warme bouillon samen met de tomatenpuree in de pan en laat alles 5 minuutjes pruttelen. 

Haal de ovenschaal uit de voorverwarmde oven. Schenk een scheutje olie in de schaal en roer de kritharaki (orzo) er door. Bak de pasta ongeveer 1 minuutje in de hete ovenschotel zonder dat je die bruin laat worden. Dus de schotel niet op het vuur zetten en de pasta steeds omscheppen. 

Schep dan de kip met de saus in de ovenschotel bij de pasta. Zet de schaal ongeveer 35 minuten in het midden van de oven tot de pasta gaar is. 

Garneer de schotel met wat feta en peterselie, de liefhebbers nemen er nog wat olijven bij. Eet smakelijk!  

Tip: als je drumsticks neemt volg dan gewoon het recept maar laat die dan 15 minuten in de saus pruttelen voordat ze samen met de pasta in de oven gaan.  

Tip: kun je deze Griekse pasta nergens vinden neem dan een andere pasta bijv. macaroni

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram kipdijfilet of
    750 gram drumsticks
  • 1 flinke rode ui
  • 1 grote prei
  • 200 gram worteltjes of
    1 winterwortel
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 150 ml witte wijn
  • 400 gram kleine zoete tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 eetlp gedr. oregano
  • Peper en zout
  • 800 ml kipbouillon
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 400 gram kritharaki (orzo)

Garneren met:

  • feta
  • olijven
  • peterselie

Populair in dezelfde categorie