Eten wat de pot schaft!

Gevulde varkenshaas met rode wijnsaus

Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
 warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Varkenshaas met rode wijnsaus is een klassiek Kerstrecept. Maar wij van Hussemusse konden het weer niet laten hebben er een beetje mee geknutseld. 

Bereiding

Laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de roomboter voor de rode wijnsaus in kleine blokjes. Zet ze terug in de koelkast, die moeten zo koud mogelijk blijven.

Snipper de sjalotjes en de knoflook grof en zet de rest van de ingrediënten voor de saus klaar. 

Haal het vel van het saucijsje. Meng het gehakt met de roomkaas, wat bieslook en peper en vorm er 2 rollen van met de lengte van de varkenshaas.

Snijd elk varkenshaasje in de lengte in en leg 'n rolletje gehakt hierin. Druk de varkenshaas weer op elkaar.

Leg de plakken ontbijtspek op een snijplank zodat ze elkaar iets overlappen en leg daar de varkenshaas op. Maal nog wat peper over het haasje en sluit het spek er omheen. Gebruik als dat nodig is een prikker om het spek vast te zetten. Tip: gebruik je liever geen spek sluit de varkenshaas dan met een (of twee) prikkertje. 

Verhit een klontje boter in een braadpan en bak de gevulde varkenshaasjes in 10 minuten om en om bruin. Leg ze dan in een passende ovenschaal, dek af met alufolie en zet die 10 minuten in de warme oven. Haal dan uit de oven en laat afgedekt met alufolie nog 5 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.

Als het vlees in de oven gaat maak je de saus: Fruit de sjalotjes en knoflook in het braadvet van de varkenshaas. Blus af met de rode wijn en de bouillon. Zet het vuur hoog, leg tijm en laurierblad in de pan en breng aan de kook. Laat de saus inkoken tot je ongeveer de helft overhebt.

Zeef de saus boven een steelpannetje en proef... breng op smaak met peper en misschien nog 'n snufje zout?

Zet je steelpannetje op 't kleinste pitje, op laag vuur. Voeg nu steeds een paar blokjes koude boter toe en klop de saus met een garde tot de saus mooi gebonden is. (gemonterd)

Lekker met aardappelgratin of aardappelpuree en bijv. sperzieboontjes of broccoli. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 2 varkenshaasjes
  • 1 saucijsje (150 gr.)of 
    150 gram half om half gehakt
  • 2 eetlp roomkaas
  • vers gemalen peper
  • een paar sprieten bieslook
  • klontje boter
  • 8-10 lange plakken ontbijtspek 

Ingrediënten voor de rode wijnsaus:

  • 350 ml rode wijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 100 gram roomboter

Populair in dezelfde categorie