Geroosterde bloemkool
Eigenlijk ben ik helemaal geen liefhebber van bloemkool, zal ook nooit op de ouderwets Hollandse manier bloemkool met een sausje maken.. Maar door deze manier van bereiden krijgt de bloemkool een heel andere smaak en blijft krokant, echt heel lekker :) . Dit past gewoon veel beter bij mij!
Verwarm je oven voor op 200 C.
Was de bloemkool en snij deze in roosjes. Doe het kokend water in een schaal en leg de roosjes hier een paar minuten in. Giet af, leg de roosjes op een schone theedoek zodat ze goed drogen.
Snij de ui in ringen, de tomaten in blokjes en pers de knoflook uit. Leg in een royale ovenschaal de bloemkoolroosjes, de ui en de tomaat. Strooi het paprikapoeder, tijm, knoflook, peper en zout over de groenten en hussel alles door elkaar. Schenk er een flinke scheut olijfolie over en meng nogmaals goed door elkaar.
Zet de ovenschotel zo'n 25 minuten in de oven. Zorg wel dat de groenten niet teveel op elkaar liggen zodat ze mooi egaal geroosterd worden. Check af en toe of het niet te hard gaat. Zet de oven uit.
Strooi de geraspte (Parmezaanse) kaas over de bloemkool en zet de schotel nog 5 minuutjes terug in de oven. Sprenkel vlak voor het serveren een klein beetje citroen (of limoen) sap over de bloemkool. Lekker met gebakken aardappel en een gebakken visje. Eet smakelijk!
Tip 1: Wij hebben met 2 personen van deze bloemkoolschotel (klein bloemkooltje en zonder extra aardappelen) gegeten in combinatie met varkenshaas medaillons in mosterdsaus en alles ging op....
Tip 2: Gebruik voor de variatie eens wat Ras el Hanout maar laat dan de tijm en de geraspte kaas weg.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 1 bloemkooltje
- 2 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- 1 1/2 theelp gedroogde tijm
- 1 theelp paprikapoeder
- scheutje olijfolie
- versgemalen peper & zout
- handje geraspte (lactosevrije) kaas
- beetje citroensap
- 1/2 liter kokend water