Gehaktballetjes uit de slowcooker
De bedoeling was eigenlijk om een soort van gehaktbrood in de slowcooker te maken maar daar dacht ik pas weer aan toen ik de gehaktballetjes al gedraaid had.. En om dan alles weer te veranderen...
Maar goed, het kan dus wel. Ik geef je beide manieren. En ook hoe je dit kunt maken als je minder tijd of geen slowcooker hebt.
Ik heb trouwens ook weer 2 soorten biologisch gehakt gebruikt, dit keer half om half en kip gehakt. Geen runder want dan vind ik voor dit gehaktbrood net te droog worden.
Snijd de 2 uien in ringen en leg ze op de bodem van de slowcooker.
Snijd de rode ui met de knoflook zo fijn mogelijk. (keukenmachine of bakje van je staafmixer) Maak de paprika's schoon en snijd die in hele kleine blokjes. Ik heb 3 verschillende paprika's gebruikt omdat ik die toevallig nog had liggen en het wel leuk vond met die kleurtjes, maar 1 soort is ook prima hoor
Doe nu de 2 soorten gehakt in een grote mengkom. Doe daar de fijn gesnipperde rode ui, knoflook en de stukjes paprika bij. De tomatenketchup, mosterd, zout, tijm, rozemarijn, paprikapoeder en de chiliflakes mogen er nu ook bij en dan kneed je alles goed door elkaar. Dat gaat het gemakkelijkst met je handen, dan voel je dat het gehakt goed mengt. Strooi er tot slot nog wat paneermeel over. Hoeveel? tja, das lastig omdat het ene gehakt nou eenmaal het andere niet is. Begin met een paar eetlepels, meng en kijk of het een mooi vast geheel wordt.
En dan kies je dus of je een gehaktbrood of toch balletjes wilt maken Ik bak de balletjes altijd even kort aan. Dat hoeft niet maar dat doe ik nou eenmaal. Maak je een gehaktbrood kneed het dan in die vorm en leg het op de uien.
Meng in een schaaltje de ingrediënten van het sausje door elkaar. Proef..bepaal of het zoet/pittig genoeg is. Bestrijk het gehaktbrood met een laagje saus.
Omdat ik de balletjes niet allemaal in een keer kon bakken heb ik steeds als ik er weer een aantal gebakken had wat saus op gedaan voordat ik de volgende laag erop legde.
Als je een gehaktbrood maakt hou je nu wat saus over. Besmeer dan af en toe het brood met een extra laagje saus tot het op is. In totaal zet ik het brood 4 uur (de balletjes zo'n 3 uur) op low in mijn slowcooker, dan is het wel gaar.
Serveer het gehakt/balletjes (en de uien die eronder liggen) met een lekkere salade en frietjes of brood. Eet smakelijk!
Tip: Je kunt de balletjes natuurlijk ook in een braadpan maken. In dat geval de balletjes gewoon ff aanbraden en dan in de saus laten garen!
Liever gehaktbrood uit de oven? Dat kan ook! Leg het gehaktbrood in een ovenschaal, bestrijk met de saus en zet je schaal zo'n 45 minuten op 180 graden. Smeer af en toe een extra laagje saus over je gehaktbrood om hem extra lekker te maken.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram half om half gehakt
- 250 gram kippengehakt
- 5 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 1/2 rode paprika
- 1/2 gele paprika
- 1/2 groene paprika
- 1 eetlp gedroogde tijm
- 1 theelp gedr. rozemarijnnaaldjes
- 2 theelp paprikapoeder
- 1 flinke eetlp milde mosterd
- 2 eetlp tomatenketchup
- peper en zout
- 1 theelp chiliflakes uit n molentje
- paneermeel
- 2 uien
Ingrediënten voor de saus:
- 1 theelp chiliflakes
- 1/2 theelp 5kruidenpoeder
- 2 eetlp ketjap manis
- 1 eetlp gembersaus
- 5 eetlp tomatenketchup
- 1 eetlp milde mosterd