Gehaktballetjes met stroganoffsaus
Altijd lekker, een stroganoffsausje. In het originele recept werd er een scheutje wodka gebruikt. Of, voor het geval je die niet had, een scheutje cognac. Nou, die had ik dus allebei niet maar er stond nog wel een flesje rode wijn open. Zure room stond ook niet meer in de koelkast dus dat werd slagroom. En dan zul je net zien dat de chilipoeder op is, ow en die groene paprika... nou die heb ik maar niet gebruikt.
Eigenlijk is het dus meer een hussemus- dan een stroganoffsaus geworden maar ach, wij vonden hem heerlijk
Meng gehakt, ei en paneermeel met 1 flinke theelp paprikapoeder en versgemalen peper en 'n snuf zout. Draai er balletjes van. Zet die minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast zodat ze goed vast worden en niet scheuren als je ze gaat bakken.
Snijd de champignons in plakjes, de ui mag gesnipperd en de paprika in blokjes. Pers of rasp de knoflook.
Bak de gehaktballetjes in een klein scheutje olie mooi bruin en haal ze uit de pan. Bak de uien en de knoflook even aan in het braadvet van de balletjes. Voeg dan de champignons en de paprika toe en bak ze even mee.
Bestrooi met het paprika poeder en wat chiliflakes (chilipoeder of cayennepeper kan ook) en roer even om. Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 minuut zachtjes meebakken. Zet het vuur hoger en blus af met de rode wijn (of wodka dus). Roer goed door en zet het vuur weer lager. Voeg de bouillon toe en laat die 10 minuutjes inkoken.
Doe de zilveruitjes en de room in de saus. Roer door en doe dan de balletjes weer terug in de pan. Laat nog eens 5 minuten zachtjes pruttelen en proef... breng op smaak met versgemalen peper en zout. Garneer met peterselie. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 200 gram champignons
- 1 rode paprika
- 2 sjalotjes of uien
- 1 teentje knoflook
- 1 theelp gerookt paprikapoeder
- 1 theelp paprikapoeder
- 1 flinke eetlp tomatenpuree
- 1/2 liter sterke runderbouillon of fond
- chiliflakes (uit zo'n molentje)
- scheutje rode wijn
- peper & zout
- 3 eetlp kleine zilveruitjes
- 100 ml room
- 400 gram gehakt
- 1 ei
- paneermeel
- peper en zout
- flinke theelp paprikapoeder
- scheutje olie