Eten wat de pot schaft!

Gehaktballetjes met goulashsaus

Hoofdgerecht Hapje
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Hongaarse keuken
Inleiding

Ja, ik weet het, goulash maak je van rundvlees maar hé.. wat als je dat nou niet in huis hebt? En dat je bij de slager wel gehakt hebt meegenomen...Nou, dan maak je dus gehaktballetjes in goulashsaus! En dat was me toch lekker!

Bereiding

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, 1 eetlp gewoon paprikapoeder en wat peper en zout. Draai er balletjes van (formaat kleine bitterbal) en zet ze afgedekt met huishoudfolie 1/2 uurtje in de koelkast.

Snipper ondertussen de ui grof en de knoflook fijn. Snijd de paprika's in blokjes van ongeveer 1,5cm.

Haal de gehaktballetjes uit de koelkast. Strooi de bloem op een groot bord en rol de gehaktballetjes door de bloem. Verhit een scheutje olie in de braadpan en bak de balletjes even aan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Doe ze over in de slowcooker.

Verwarm nog een scheutje olie in een braadpan en bak de ui met de knoflook even aan. Roer de tomatenpuree door de ui en laat die 2 minuutjes meebakken. Strooi de kummel, 't gerookt paprikapoeder en het verkruimelde runderbouillonblokje erover. Voeg de tomatenblokjes en het vocht toe. Schep om en schenk de saus over de gehaktballetjes. Leg de laurierblaadjes in de saus en verdeel de stukjes paprika over de saus. 

Zet de slowcooker 3 uur op low en proef... breng de saus eventueel op smaak met peper en zout. Schep de helft van het bekertje crème fraîche voorzichtig door de saus en laat alles nog 5 minuutjes staan. 
Garneer de gehaktballetjes met saus met de rest van de crème fraîche en wat peterselie. Lekker met sperziebonen en stokbrood of rijst. Eet smakelijk!

Tip: Ik vind het lekker om de ui en 't vlees eerst even aan te bakken voordat het in de slowcooker gaat maar dat hoeft niet persé. Als je dat niet wilt leg dan de uien op de bodem van de slowcooker, daarop komen de balletjes en daarop de rest van de ingrediënten van de saus. 

Tip: Heb je geen slowcooker dan kun je dit recept ook prima in een braadpan of hapjespan maken op je fornuis. Bak in dat geval de gehaktballetjes even aan en haal ze uit de pan. Fruit de ui en de knoflook in 't braadvet van de gehaktballetjes en doe dan alle ingrediënten voor de saus in de pan. Schenk er nog 400 ml warm water bij. Als de saus goed warm is leg je de laurierblaadjes en de balletjes in de pan. Laat het geheel op laag vuur nog ongeveer 30 minuutjes zachtjes pruttelen.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 600 gram gehakt naar keuze
  • 1 ei
  • 2 eetlp paneermeel
  • 3 eetlp bloem
  • scheutje olie
  • 1 grote ui 
  • 1 grote rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 flinke teentjes knoflook
  • 1 eetlp paprikapoeder
  • 1/2 eetlp gerookt paprikapoeder
  • 1 theelp kummel (karwijzaad)
  • peper en zout
  • 1 bl.tomatenpuree (70gr.)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • optioneel: 1 klein bekertje (lactose vrije)crème fraîche

Populair in dezelfde categorie