Eten wat de pot schaft!

Gehaktballetjes in zoet zure saus

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Hapje
< 30 min (wachttijd: 4.00 u)
warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

Dit leek me een lekker recept voor een borrelhapje en gelukkig vonden mijn gasten dat ook ;)

Ik heb de gehaktballetjes gegaard in de slow cooker maar je kunt ze natuurlijk ook in een braadpan maken. Bak in dat geval de balletjes even zachtjes aan in je braadpan, voeg de saus toe (beetje extra water erbij doen) en laat heel rustig gaar worden.

Bereiding

Warm de oven voor op 175 graden. 

Ik maak 1 haps gehaktballetjes (ongeveer 60 uit 500 gram gehakt) dus snipper ik de ui en de knoflook echt heel fijn in de keukenmachine.

Meng dit dan met de rest van de ingrediënten. Doe dit met je handen zodat de 2 soorten gehakt ook echt helemaal gemengd zijn met de rest.

Draai balletjes en leg die op een stuk bakpapier op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 10 minuutjes lichtbruin.

Terwijl je daarop wacht maak je de saus. Hiervoor doe je alle ingrediënten voor de saus in de slowcooker en zet die op high. Proef de saus na ong. 10 minuutjes .... goed? of mag er misschien nog wat suiker of iets pittigs bij?

Als je de smaak goed vindt doe er dan de gehaktballetjes bij en roer nog een keer door. Deksel erop en niet meer aankomen.

Na 2 uur zijn de gehaktballetjes gaar en klaar om te serveren. Maar.. als je nog iets meer tijd hebt, zet dan de slowcooker nu nog 2 uurtjes op low. Het gehakt wordt dan heerlijk zacht en nog lekkerder :D . Roer daarna nog een keer om en serveer direct. Eet smakelijk!

Tip 1: Hou je van pittig gebruik dan nog wat extra chilisaus of sambal in de saus.

Tip 2: De balletjes waren ook erg lekker bij aardappeltjes uit de oven met sperzieboontjes!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 200 gram rundergehakt
  • 300 gram 1/2 om 1/2 gehakt
  • 1 ei
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 theelp djahé
  • 1 theelp 5-spice poeder
  • scheutje ketjap manis
  • flink wat vers gemalen peper (en snufje zout)
  • beetje paneermeel

Ingrediënten voor de saus:

  • 200 ml water
  • 1 blikje tomatenpuree (70ml)
  • 2 eetlp chilisaus
  • 1 flinke eetlp gemberstukjes op siroop (fijn gesneden)
  • 1 1/2 eetlp bruine suiker
  • 1 theelp knoflookpoeder
  • 1 theelp sambal (badjak)
  • wat versgemalen peper
  • 1 eetlp citroensap

Populair in dezelfde categorie