Eten wat de pot schaft!

Gegratineerde mosselen

Bijgerecht Hapje
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Er stond een avondje borrelen op de planning!  ik wilde daar dit keer een ander hapje bij serveren maar ook niet te lang in de keuken hoeven staan. En dan zijn deze mosselen ideaal. Ik had alles voorbereid en hoefde die avond alleen nog de bakplaat in de oven te schuiven!

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Spoel de mosselen af met koud water. Exemplaren die open staan en niet dicht gaan nadat je er een tik op geeft gooi je weg. Net als kapotte schelpen, weg ermee.

Doe de mosselen in een hoge pan en giet er de wijn over. Kook de mosselen (zonder extra water!) met de deksel op de pan ongeveer 6 minuten. Schud in die tijd de mosselen 2x op. 

Zet het vuur uit. Bewaar ongeveer 1 kopje kookvocht en giet de rest van het vocht af. Laat de mosselen een beetje afkoelen. 

Snipper de sjalotjes en pers/rasp de knoflook. Verhit de boter in een koekenpan. Fruit de sjalotjes en de knoflook een paar minuutjes op laag vuur. Schep de panko erdoor en bak tot dat lichtbruin is. Neem de pan van het vuur. Roer de kruiden met een paar eetlepels van het kookvocht door de panko en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

Verwijder de bovenste helft van de schelp en laat de mossel in de onderste helft zitten. Schep op elke mossel een lepeltje van het broodkruim en leg dan op een bakplaat. Strooi er tot slot nog een beetje geraspte kaas over.

Zet de mosselen een paar minuten onder de grill of in de oven op 220 graden tot de pankolaag lekker knapperig is. Serveer met stokbrood en kruidenboter. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 1/2 kg mosselen 
  • 1 1/2 dl droge witte wijn
  • 50 gram (lactose vrije) boter
  • 2 flinke sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • vers gemalen peper en zout
  • 50 gram panko (of paneermeel)
  • 1 1/2 eetlp gedroogde peterselie, oregano en basilicum
  • 2 eetlp geraspte Parmezaanse kaas

Populair in dezelfde categorie