Frango picante
Jaren geleden zag ik een receptje van frango picante, een stoofgerecht met kip uit de Zuid Amerikaanse keuken. Letterlijk vertaald is het een pittig gekruide kip. In dat recept werden naast een fajita kruidenmix ook nogal wat jalopeno- en andere pepers gebruikt. Behoorlijk pittig dus. Daar moest dus wel ff aan geknutseld worden... De hussemusse versie is iets milder van smaak maar nog steeds lekker kruidig.
Tip: Ik gebruik picadillo, een kruidenmix zonder zout uit 'n blikje van Jonnie Boer. Heb je die niet dan zou je die kunnen vervangen door fajita kruiden.
Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes. Maak een marinade van de olie, chilipoeder en de picadillo. Schep de marinade door de kip en zet dit minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.
Snijd de ui in 1/2 ringen, de knoflook in dunne plakjes, de champignons in 4en, de peper (met of zonder de zaadjes) in ringetjes en de paprika in reepjes.
Laat de gemarineerde kip 1/2 uurtje op temperatuur komen. Bestrooi ze dan met de bloem. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak 1/2 van de kip bruin. Haal de stukjes kip met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Bak op dezelfde manier de rest van de kip.
Bak de ui en de champignons in de achtergebleven olie. Zet het vuur op klein en roer de knoflook, picadillo (of fajita-kruiden) en peper door het mengsel. Voeg de tomatenpuree toe en laat die 1 minuutje zachtjes meebakken. Doe er dan de tomatenblokjes en bouillon bij. Warm door en schep dan de paprika en de stukjes kip door de saus.
Laat de frango picante 45 minuutjes heel zachtjes sudderen. Proef... wil je het nog wat pittiger? Breng hem dan wat hoger op smaak met (chili)peper en n snuf zout.
Schep tot slot de peterselie (en eventueel de crème fraiche) door de saus en garneer met ringetjes bosui. Serveer met wat plakjes mango. Lekker met witte rijst of frietjes! Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram kipdijfilet
- 2 flinke eetlp bloem
- 2 eetlp zonnebloemolie
- 2 eetlp picadillo (blikje Jonnie Boer)
- 1 theelp chilipoeder
Ingrediënten voor de saus:
- 2 rode uien
- 1 rode paprika
- 4 teentjes knoflook
- 1 doosje kastanjechampignons
- 1/2 bosje platte peterselie
- 1 eetlp picadillo
- 1 blikje tomatenpuree (70gram)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 Spaanse peper
- 400 ml kipbouillon
- 1 dl crème fraiche (optioneel)
Extra ingrediënten:
- 1 mango
- 1 stengel bosui