Eten wat de pot schaft!

Focaccia

Bijgerecht Hapje Lunch
< 30 min (wachttijd: 2.00 u)
8 personen
 koud  vegetarisch  lactosevrij  Italiaanse keuken
Inleiding

Achteraf weet ik niet waarom ik het maken van een focaccia zolang heb uitgesteld. Het is nl echt niet zo moeilijk. Je moet er wel wat geduld voor hebben omdat het deeg 2x moet rijzen. Maar ja, de geur van vers gebakken brood maakt dat ruimschoots goed😊

Bereiding
Kookstand Uit

Doe het lauwwarme water samen met de suiker en gist in een kommetje. Roer goed door en zet 5 minuten apart. Na een paar minuutjes zul je zien dat de gist geactiveerd wordt en er een soort schuimlaagje op het water komt.

Meng de bloem met het zout in een royale mengkom. Schenk hier 40 ml olijfolie en het gistwater bij en kneed ongeveer 10 à 15 minuten. Omdat het een plakkerig deeg is (dit hoort zo) heb ik voor het kneden een mixer met deeghaken gebruikt maar het kan ook prima met de hand. 

Haal je deeg uit de kom en vorm er een bol van. Vet de mengkom in met een klein beetje olijfolie zodat het deeg tijdens het rijzen niet aan de kom plakt. Leg het deeg in de kom en bestrijk ook de bovenkant van het deeg met een beetje olijfolie.

Dek de kom af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat 1 uur op een warme plaats (25/30 graden) rijzen tot je hoeveelheid deeg ongeveer is verdubbeld. 

Snij de rode ui in 1/4ringen en de knoflook in dunne plakjes en zet apart.

Als het deeg mooi gerezen is leg je het op je werkblad (klein beetje bloem op je blad voorkomt dat je deeg aan hieraan plakt) en kneed kort door met je handen.

Vet de bakvorm of bakplaat in met wat olie en leg daarop je deeg. Rek het deeg uit tot een rechthoek die in de vorm past. Bestrijk de bovenkant van je deeg met een beetje olie en verdeel stukjes rode ui, dunne plakjes knoflook en tijm over je deeg. 

Dek het deeg af en laat nogmaals 45 minuten rijzen op een warme plek.

Warm je oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. 

Bestrijk het deeg nogmaals met olijfolie en druk met je vingers kuiltjes in het deeg. Druk gerust met je vingers tot op de bodem van je vorm. 

Bak je deeg in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Haal de focaccia uit de oven, bestrijk met de rest van de olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Laat de focaccia afkoelen op een rooster. 

Serveer de focaccia met wat goede olijfolie en n beetje zeezout of met n likje opgeklopte kruidenboter👌 Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 320 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist (7gram)
  • 1 theelp suiker
  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 70 ml olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelp gedroogde tijm
  • grof zeezout

Populair in dezelfde categorie