Daging smoor
Op speciaal verzoek: daging smoor, semur djawa of Javaans stoofvlees. Hoe je het ook noemt het is een Indonesisch stoofgerecht van rundvlees. Niet pittig maar eerder wat zoet door de ketjap manis die je gebruikt. Het is geen moeilijk te maken gerecht. Geduld hebben om het vlees langzaam te laten garen en niet te vaak het deksel van de pan halen, das 't lastigst
Snijd het vlees in blokjes en doe daar 1 eetlepel ketjap manis en 1 eetlepel sojasaus bij. Laat het vlees 1/2 uurtje buiten de koelkast marineren.
Maak ondertussen de boemboe: Snijd de rode uien heel fijn. Rasp de knoflook, de gember en de kemiri nootjes. Normaal gesproken pof je kemiri nootjes voor gebruik maar omdat die nu mee in de boemboe gebakken worden hoeft dat niet. (mag natuurlijk wel ) Snijd de pepers heel fijn, naar keuze met of zonder zaadjes.
Verhit een scheutje olie in een braadpan, zet 't vuur uit. Leg de kruidnagels erin en strooi de kaneel erbij (mag ook een 1/2 kaneelstokje zijn) Laat dit 10 minuutjes trekken en haal dan de kruidnagel eruit.
Verhit de olie opnieuw en fruit hierin de uien met de knfolook, gember en pepers. Zet het vuur wat hoger en voeg de trassi en geraspte kemiri toe. Bak even mee. Voeg nu het vlees toe en bak dit aan alle kanten aan.
Meng ondertussen 1 dl ketjap met 2 dl warm water, nootmuskaat en 't limoensap. Snijd de tomaten in hele kleine stukjes. Ik gebruik gewoon de hele tomaat maar je kunt ze ook eerst ontvellen als je dat lekkerder vindt. Doe dit allemaal bij het gebakken vlees en roer een keer goed om.
Zet je pan op een sudderplaatje en laat heel rustig gaar worden. Dat duurt ff, een uurtje of 3. Kijk wel af en toe of er nog genoeg vocht in je pan zit. Zoniet doe er dan nog wat warm water en 'n extra scheutje ketjap manis bij. En dan, proef.. voeg eventueel nog wat peper, zout of ketjap toe. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram riblappen of sucadelappen
- 1 eetlp ketjap manis
- 1 eetlp sojasaus
Ingrediënten voor de boemboe:
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode uien
- 4 kemiri nootjes
- 1 theelp trassi
- 2 Spaanse pepers
- 2 cm gember
Overige ingrediënten:
- 4 kruidnagels
- 1/2 theelp kaneel
- scheutje zonnebloemolie
- sap van 1/2 limoen
- 1/2 theelp nootmuskaat
- 2 trostomaten
- 1 à 2 dl ketjap manis
- 2 dl warm water