Curry met zoete aardappel, kip en tomaatjes
De blaadjes vallen, tis weer wat vroeger donker. En hoewel de temperatuur nog best prima is vraagt deze tijd van het jaar om comfortfood! Een lekkere curry bijvoorbeeld maar dan niet zo pittig. Gekruid maar toch ook 'n beetje zoet. Met de allerlekkerste honingtomaatjes die ik kon vinden!



Warm de oven voor op 220 graden. Bakken in de airfryer gaat ook prima, zet temperatuur dan op 200 graden.
Was de zoete aardappels goed, schillen mag maar hoeft niet. Droog ze met keukenpapier en snij ze in frietjes of blokjes. Meng 1 eetlp ahornsiroop, 1 eetlp citroensap en 2 eetlp zonnebloemolie in een kom. Doe de blokjes/frietjes in de kom en meng alles goed door elkaar.
Leg de zoete aardappel op bakpapier en bak ze in het midden van de oven eerst 15 minuten, hussel dan alles om en bak nog 10 minuutjes. In de airfryer zijn ze wss al na 15/20 minuten klaar.
Bestrooi de kipdijfilets met peper en zout en bak ze aan beide kanten bruin in een braadpan met een scheutje olie. Haal uit de pan en zet even apart. Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in het braadvet van de kip. Was de winterwortel goed en snij in (halve) plakjes. Doe 1,5 eetlp rode currypasta (voor iets pittiger neem 2eetlp) en de stukjes wortel bij de uien en bak 5 minuutjes op laag vuur. Voeg de kokosmelk toe, roer goed door en warm op. Doe de gebakken kipdijfilet terug in de pan en laat met deksel op de pan 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
Snij een derde van de tomaatjes doormidden. Haal de deksel van de pan. Doe alle tomaatjes in de curry en laat de saus 10 minuten (op laag vuur!) een beetje inkoken. Proef...breng eventueel op smaak met nog 'n snufje zout.
Kook ondertussen rijst of bak naan. Of neem allebei
Ik heb er nog een fris sausje bijgemaakt van Griekse yoghurt, citroenrasp en -sap van 1/2 citroen en gedroogde peterselie.
Snij bosui in ringetjes. Serveer de curry met de kip, de zoete aardappelfrietjes en rijst. Werk af met wat verse peterselie, de ringetjes bosui en een lepeltje citroen yoghurt. Eet smakelijk!
Of deel dit recept met je vrienden:
- 600 gram zoete aardappel
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterwortel
- 1 citroen (rasp en sap)
- 4 eetlp (Griekse) yoghurt
- 1 eetlp gedr. peterselie
- 250 gram Looye honingtomaatjes
- 4 kipdijfilets (zonder vel of bot)
- 1 eetlp ahornsiroop (of honing)
- 2 eetlp zonnebloemolie
- peper & zout
- 1 1/2 eetlp rode currypasta (Koh Thai)
- 400 ml kokosmelk (Koh Thai blik)
- scheutje zonnebloemolie
- platte peterselie of koriander
- 1 stengel bosui