Eten wat de pot schaft!

Chinese rundvleesstoof

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
6 personen
 warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

Deze tijd van het jaar krijg ik altijd weer zo'n zin in stoofvlees! En omdat wij nogal liefhebbers zijn van de Chinees/Liempdse keuken moest er natuurlijk ook zo'n versie op Hussemusse komen.
Tip: Vaak serveer ik deze runderstoof met rijst of mihoen maar wij vonden het ook super lekker op 'n broodje.

Bereiding

Tip: deze stoofschotel is lekker gekruid. Wij vinden hem niet super pittig maar smaken verschillen natuurlijk. Als je twijfelt ben dan voorzichtig met de chiliflakes. Daarvan kun je er achteraf altijd nog wat extra bij doen...

Laat het vlees 1/2 uurtje op kamertemperatuur komen en snijd het dan in blokjes van 2x2 cm. 

Snijd de uien grof, schil de gember en de knoflook en rasp beide. Was het mandarijntje goed af, snijd doormidden en pers het uit. Bewaar de schil. 

Zet een kommetje klaar met daarin: 't mandarijnsap, sojasaus, ketjap manis, oestersaus en de hoisinsaus en roer dit tot een sausje.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een braadpan en bak daarin 1/3 van het vlees bruin. Haal de stukjes uit de pan en zet even apart. Doe dit nog 2x. Op deze manier voorkom je dat er teveel vocht in je pan komt en je het vlees kookt ipv dat je het bakt.

Schenk nog 'n scheutje olie in de braadpan en fruit de uien, knoflook en de gember. Strooi de chiliflakes erbij en schep om. Blus af met de Shaohsing. Doe het vlees (met het vocht) terug in de pan en schep door de uien. Schenk de warme bouillon bij het vlees in de pan en meng het sausje erdoor. 

Prik de kruidnagels in de schil van het mandarijntje en leg dit samen met de steranijs in de saus. Als ik het vlees op het fornuis laat garen zet ik de pan nu een sudderplaatje op 't kleinste pitje en dan laat ik het vlees minimaal 3 uur heel zachtjes stoven. Let wel op dat er niet teveel vocht verdampt.

Tip: je kunt de pan nu ook in de oven zetten (ong. 3 uurtjes op 150 graden/ hete lucht op 135 graden) of alles overdoen in de slowcooker. (7 à 8 uur op low) 

Als het vlees bijna gaar is haal je de mandarijnschil met de kruidnagels en de steranijs uit de pan.
Snijd de bosui in ringetjes en spoel de bamboescheuten even af onder koud water. De groenten mogen nu bij het vlees. Schep alles om en laat nog 10 minuutjes meewarmen. 

Proef... pittig genoeg? Anders nog wat chiliflakes erbij. Toch iets te pittig? Lepeltje suiker (of gembersiroop) helpt! Kijk of je de saus zo dik genoeg vindt. Zo niet dan meng je de maïzena met 1 eetlepel koud water en roer dat door de saus. 

Druppel de sesamolie over het stoofvlees en serveer met mihoen of rijst. Lekker met wat atjar tjampoer en kroepoek. Eet smakelijk! 

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 kg runder- of sucadelappen
  • 3 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 2 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
  • 1 eetlp sojasaus
  • 1 eetlp ketjap manis
  • 1 eetlp oestersaus
  • 2 eetlp hoisinsaus 
  • 2 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • 1 mandarijntje
  • 1 theelp chiliflakes uit n molentje
  • 2 theelp sesamolie
  • 500 ml bouillon
  • 1 eetlp maïzena 
  • scheutje zonnebloemolie
  • 3 bosuitjes
  • 1 klein blikje bamboescheuten

Populair in dezelfde categorie