Stoofvlees à la Jamie
Soms lees je ergens een recept waarvan je denkt: daar moet ik gewoon niks aan veranderen! Nou ja bijna niks.. Dit is er zo een, een stoofschotel van Jamie Oliver en echt zooo verschrikkelijk lekker, dat moet je proeven!
Verwarm de oven voor op 180 graden. (hete luchtoven op 165 graden)
Snipper de ui grof. Snijd het vlees in blokjes van ong. 2x2 cm en bestrooi het met peper, zout en bloem. Bak het vlees (in een ovenvaste braadpan) in de boter met olijfolie lekker bruin. Voeg de ui toe en bak die nog 2 minuten mee.
Schenk de warme bouillon en het bier bij het vlees. Roer goed om en voeg dan de oregano, en de stukjes zongedroogde tomaat toe. Schep nog 1x door elkaar en leg dan het laurierblaadjes erbij. Zet de pan (deksel erop) in het midden van de oven en laat het gerecht ruim 1 1/2 uur garen.
Haal ondertussen de losse schillen van de bol knoflook en snijd met een scherp mes de bovenkant van de bol af. De bovenkant van de teentjes komen nu bloot te liggen. Neem 'n stuk aluminiumfolie, zet de bol hierop en besprenkel die met wat olijfolie. Vouw de folie dicht. Zet 't pakketje naast de pan in de oven en pof de knoflook in ongeveer 40 minuten gaar.
Haal de bol dan uit de oven en laat die ongeveer 10 minuten afkoelen. Knijp de knoflook uit de teentjes en prak dit in een kommetje fijn. Meng de appel-perenstroop (of gewone appelstroop) met de gepakte knoflook. Haal de pan uit de oven en roer het knoflook/stroopmengsel door t stoofvlees. Zet de pan weer terug in de oven en laat t geheel nog eens 1 1/2 uur garen. Test (even proeven!) of het vlees al mooi gaar is. Zo niet zet de pan dan nog een 1/2 uurtje terug in de oven.
Wij hebben het stoofvlees gegeten met aardappelpuree en rode kool maar het past natuurlijk ook prima bij dikke frieten en 'n salade. Eet smakelijk!
Tip 1: Heb je geen oven maar wil je dit gerecht toch graag maken? Volg dan gewoon het recept en laat de pan (een warmhoudplaatje eronder) op het kleinste pitje van je fornuis staan. Laat het stoofvlees heel zachtjes pruttelen en houd goed in de gaten dat er genoeg vocht in de pan blijft.
Van de bol knoflook snijd je nu ook een kapje af. Neem een magnetronschaaltje met 2 lepels water erin waar je de bol knoflook rechtop inzet. Sprenkel er wat olijfolie over en dek het schaaltje af met een deksel of magnetronfolie. Zet de magnetron 4 minuutjes op half vermogen. Als de teentjes zacht zijn meng je ze met de stroop en mogen ze in de pan.
Tip 2: Je maakt dit gerecht lactose vrij door de roomboter te vervangen door lactose vrije boter of 't vlees alleen in olie te bakken.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 2 flinke uien
- 1 kg doorregen runderlapjes
- 4 eetlepels bloem
- klontje (room)boter
- olijfolie
- 1 a 2 laurierblaadjes
- 4 takjes oregano of 1 eetlp gedroogde
- 200 ml warme runderbouillon
- 3 eetlepels in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes
- flesje dubbel bier
- 1 bol knoflook
- 4 eetlepels appel-perenstroop
- peper & zout